Anders Henriksson/PN om Teneriffas omväxlande natur

03_Anders_Teneriffa

På PN:s medlemsmöte den 27/4 visade Anders bilder från Teneriffa. Bilderna togs i februari 2014 som ett komplement till tidigare fotoprojekt på öar i norra Atlanten. Anders visade att Teneriffa erbjuder mycket annat än sol och bad. På denna lättillgängliga ö finns allt från snöklätt lavalandskap till skogar och spektakulära havsstränder.

Liksom övriga Kanarieöar har Teneriffa ett vulkaniskt ursprung. På denna starkt kuperade ö, som är mindre än Gotland, finns Spaniens högsta berg i form av vulkanen Teide. Den når 3718 meter över havet och omges av ett lavalandskap i en alpin vegetationszon. Nedanför denna växer kanarietallen som är endemisk för Kanarieöarna. Kanarietallens barr är upp till 30 cm långa och viktiga för vattenhushållningen på ön. Vid dimma kondenserar nämligen vatten på de långa barren och droppar ner till marken. Den omtalade blå bofinken lever till stor del på frön från kanarietallen.

I den fuktiga molnzonen på bergens nordsidor förekommer lager- och ljungskogar. Lagerskogarna hör till Teneriffas frodigaste områden och i ljungskogarna växer trädljung som blir högre än 10 meter.

Mellan havet och skogarna finns en torr kustzon som är mest utbredd på öns södra del. Här finns både halvöken med sparsam vegetation och tätare buskmark. Till karaktärsväxterna hör olika arter av törel och på marken mellan dessa trivs bl.a. den mycket vanliga kanarieödlan.

Havsstranden är naturligtvis också en tacksam plats att fotografera på. Här möter havet svart lavasand och vackra klippor. Det är också en plats där fågelskådaren har chans att se liror och andra havsfåglar.