Isak Bergvall

Hur presenterar du dig själv kortfattat
En 26 årig Dalmas som 2009 tvångsemigrerade till skåne för att läsa Arkitektur på LTH. Tycker om att vara kreativ och bygger gärna möbler och lampor och sånt där.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Började fotografera 2006 när jag och en kompis åkte till Stranda för att jobba  som pizzabagare över sommaren, och det var där bland fjälltopparna som min passion för naturfotografi föddes.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?  
En bra bild för mig är välkomponerad och fotografen får gärna ha tänkt till lite extra I kompositionen, sen bör det vara en magnifik himmel (om den är med) och ett fantastiskt ljus!

Vad är typiskt för just dina bilder?
Oj det kan jag nog inte svara på, har fått höra att mina bilder har djup ibland så det kanske är något typiskt? Sen står jag sällan raklång och fotograferar utan jag är mer den där konstiga killen som ligger raklång i leran bredvid stigen och fotograferar.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Tycker om att vandra i fjällen och göra toppbestigingar (kan dock inte klättra haha) men det blir tyvärr inte så många längre turer utan mest dag och natturer när jag är i Norge och sommarjobbar. Annars har jag en förkärlek till kust och skog.  När jag var 3 äpplen hög var jag scout och det var där mitt intresse för djur och natur började.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Jag fotograferar för att jag tycker det är roligt och rogivande, så det är det viktigaste för mig. Rent tekniskt så försöker jag renodla mina bilder så mycket jag kan, Kompositionen är viktig för mig och jag är svag för grandiosa himlar och speglingar.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Sedan 2011 så jag har inte märkt någon större skillnad än vad medlemskapet har haft för betydelse, men det känns som att det kommer att bli grymt och öppna manga nya dörrar!

Finns det något säskilt minne eller händelse i föreningen som du vill berätta om?
Kan inte komma på något 🙂

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Jag har gjort 2 böcker faktiskt, i hela 2 upplagor styck haha! Annars har jag deltagit i några av Naturfotoforums utställningar på diverse fotomässor.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag skulle vilja komma ut i världen och fotografera, men i dagsläget finns det varken tid eller ekonomi till det. Sedan vore det skoj att få ge ut en bok eller ha egna utställningar och föreläsningar vilket jag inte har haft tidigare.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Hans Strand för hans otroliga kompositioner. Floris von Breugel för hans fantastiska bilder ,berättelser och nytänkande, John Shaw för att det var genom en av hans böcker jag “lärde” mig fotografera. Och många fler såklart.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Ha kul och bry dig inte alltför mycket om vad andra tycker om dina bilder, hitta sin egen stil gör man inte genom att lyssna på andra, då blir det ju deras stil 🙂

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?