Tobias Dahlin

Hur presenterar du dig själv kortfattat
Jag är en snart 35-årig trebarnsfar som jobbar som lärare och bor på en hästgård på landet nära naturen en bit norr om Göteborg. Och så är jag förälskad i havet och det är också i eller kring havet som min mesta fotografering äger rum.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Från början bygger det på en liten pojkes nyfikenhet, fascination och kärlek till havet. Jag är uppvuxen utanför Falkenberg och havet har alltid, så länge jag kan minnas, haft en stark lockelse. Som liten grabb snorklade jag om somrarna och gick inte upp förrän min mor skrikigt sig hes. Hon fångade in mig i ett badlakan och jag var alltid ivrig att berätta om mina upplevelser i vattnet samtidigt som jag försökte hantera mina frosskakningar som hackade sönder min röst. Jag antar att undervattensfotograferingen blivit medlet att berätta idag. Under större delen av 90-talet var jag ägare till en Nikonos IV som användes sporadiskt, framförallt vid utlandsresor. Kring millenniumskiftet började jag istället intressera mig för undervattensvideo. Fotograferandet tog fart på allvar i och med införskaffandet av en digital systemkamera kring årsskiftet 06/07.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?  
Jag har ju en förkärlek för undervattensmiljön och därför är det inte sällan undervattensbilder som ger de djupaste intrycken. En bra undervattensbild är oftast en bild som förmedlar en tydlig ”wow”-faktor, som lockar mig till miljön/motivet. Riktigt bra undervattensbilder gör mig dessutom avundsjuk då jag önskar att det vore jag som tagit bilden.   

Vad är typiskt för just dina bilder?
Jag håller främst på med undervattensfotografi. Jag jobbar mycket med att få ”rena” eller tilltalande bakgrunder som framhäver huvudmotivet. Jag tror mig också vara ganska irrationell och/eller kreativ.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Djuren och naturen är en förutsättning för våran egen existens. Vi lever i en värld och i en tid då vi starkt överutnyttjar jordens resurser. Kan jag via mina bilder förmå människor att reflektera kring detta så är jag nöjd. Om bilderna till och med kan ändra någons förhållningssätt till naturen till det bättre, ja då är jag stolt.  

Jag tror på att lyfta fram skönheten i naturen för att få människor att inse vilken fantastisk värld vi fortfarande har. Inte minst gäller detta bilder från undervattensvärlden då det skildrar en bit miljö som utgör mer än 70 procent av planetens yta men som faktiskt är dold och obekant för de flesta.  Samtidigt är det också en av de miljöer som är hårdast utsatt för negativ mänsklig påverkan. Om folk får upp ögonen för havens skönhet blir de också förhoppningsvis mer benägna att vårda dem.  Idag har jag också börjat utmana den traditionella undervattensfotografin genom att producera bilder som är tänkta att engagera och beröra utan att de för den sakens skull är vackra.  Folk måste också få upp ögonen för de förfulade miljöerna som vi själva har tillverkat.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
I havet upplever jag ett lugn och ett välbefinnande som saknar motstycke.  Fotograferandet kryddar den känslan, en känsla som kan få leva kvar om fotoresultatet blir lyckat.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Jag är medlem sedan 2011. Min förhoppning är att medlemskapet i förlängningen ska göra mig till en bättre naturfotograf samt bjuda på trevlig social samvaro.   

Finns det något särskilt minne eller händelse i föreningen som du vill berätta om?
 Som helt ny medlem blir det ju svårt att snacka minnen.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar? 
Jag har haft några fotoutställningar, bland annat en på Falkenbergs museum. Det tenderar att bli fler och fler föreläsningar vilket känns väldigt kul. Jag har ännu inte gett ut någon bok men drömmer om att få göra det och jag bär på några tankar kring ämnet.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag kommer att fortsätta att i första hand dyka och fotografera på hemmaplan, det vill säga på den svenska västkusten. Det finns lite idéer som jag vill utveckla. Jag har också blivit uttagen som en av två fotografer att representera Sverige i VM i undervattensfotografering som går av stapeln i Turkiet i slutet av maj.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Det är svårt att lyfta fram någon enskild (ingen nämnd, ingen glömd) men helt klart är att de fotografer som levererat bilder till de svenska dykmagasinen under de två senaste decennierna gjort starka intryck. Jag inspireras mer av enskilda bilder än av någon speciell fotograf. Från att ha varit helt och hållet fokuserad på undervattensfotografi så har jag på senare tid förstått att inspiration även går att hämta från naturfotografer som håller sig på land.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Gäller det naturfotografi på landbacken så överlåter jag detta till andra, betydligt kunnigare, medlemmar. Vad gäller specifikt undervattensfotografi så tycker jag att man först och främst bör vara väl förtrogen med dykkonsten. När man behärskar avvägning och känner sig trygg och bekväm under vattnet kan man börja fotografera. Om man har kunskaper om undervattensvärldens djurliv, dess biotoper och de olika arternas beteenden har man en enorm fördel. Nästa tips är att konsumera mycket undervattensbilder. Försök att för dig själv avgöra vilka ingredienser bilderna som du tycker är bra innehåller och vilka de mindre bra saknar. I övrigt är det ”trial and error” som gäller, ge inte upp och var envis. I princip gäller det också att alltid försöka komma motiven så nära som möjligt.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?

Se mer utav hans bilder på hemsidan och blogg.
http://www.tobiasdahlin.se
kontakta honom på, Epost: tobiasdahlin@spray.se