Camilla Noresson

Camilla Noresson

Presentera dig själv kortfattat!
Jag är en skåning som är född och bosatt i Malmö. Min mor är från Finland och min far från Österlen.
Jag har arbetat många år i ett Service Managementföretag och mestadels drivit restaurang och är kock i botten men har lämnat grytorna och arbetar nu administrativt med blandade servicetjänster i samma företag.

Kreativitet är något som är viktigt för mig. Har ständigt något pyssel på gång. Nu har fotograferingen tagit över och ger näring åt den ådran. Det känns som jag hittat hem med fotograferingen. Man kan uttrycka sig på så många sätt med en kamera. Och framför allt förena det med naturliv. Makrobilder är det jag gillar mest att ta men hack i häl kommer kustbilder och landskap. Jag är ju väldigt förtjust i havet. Speciellt vintertid.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Fotografering har alltid lockat mig men på 90-talet köpte jag en analog systemkamera och började lära mig lite men det var inte förrän jag skaffade mig en digital systemkamera och ett riktigt makro 2008 som jag började experimentera och lära mig på allvar. Sedan dess har det blivit en hel del fotograferande.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
En bra bild ska tala till mitt inre. Beröra mig känslomässigt på något sätt. Det kan vara drama, glädje, sorg, längtan eller humor. En känsla. Jag kan tycka om många bilder och de kan vara perfekta ur många aspekter men berör de mig inte känslomässigt så talar de inte till mitt inre. Vill gärna känna det lilla extra. Känner jag så för en bild jag själv tagit så vet jag att de oftast berör andra betraktare också. Men visst finns det bra bilder av den mer dokumentära typen. Eller jättefina artbilder.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Jag gillar att experimentera med skärpedjupen och ljuset och lägger stor vikt vid det när jag fotograferar. Speciellt i makrobilder. Jag vill förmedla skönhet men även känsla. Jag vill beröra och visa hur vacker och omväxlande naturen kan vara och föredrar att göra det ur ett lite mer konstnärligt perspektiv. Ofta är valet av motiv väldigt enkla. I rätt ljus och med fina färger så blir det vackert. Färgbilder är nog det som är en röd tråd i min bildbank. Men ibland blir det svartvita bilder.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Jag har alltid älskat naturen och har ända sen jag var liten vistats mycket ute. Har många barndomsminnen från ljuva somrar i Blekinge. Finns det något härligare än att sitta vid havet och blicka ut över horisonten eller att strosa runt i lugn och ro i skogen och upptäcka dess mångfald. Eller att krypa runt på marken med makrot och hitta saker man inte ser annars. Man kan nog klassa mig som en känslosam naturromantiker på många plan. Naturen får mig att må bra helt enkelt.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Förutom att det får mig att må bra, är avstressande och fyller på mina energinivåer så vill jag förmedla ett budskap. Jag gillar inte att naturen förstörs och att vi tar oss rättigheter mot andra arter ofta helt utan respekt. Jag vill visa med mina bilder att naturen är vacker. Få folk att inse att vi måste bevara den väl och förvalta vårt ursprung till nästkommande generationer.För naturen är faktiskt vårt ursprung och vi är bara en del av den även om mänskligheten tar sig större friheter.

Jag tycker det är förskräckligt att barn inne i Malmö inte ens vet att vi har en bokskog bara en bit utanför staden. Hur ska man få dem att förstå. Det är min förhoppning att alla naturfotografers bilder kan visa detta och att de på det sättet inser hur viktigt det är att förvalta den på rätt sätt. Jag anser att det är mänsklighetens skyldighet att bevara den.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Jag blev invald 2014. Det är utvecklande att vara med i en förening som PhotoNatura. Är även en utmaning som inspirerar. Man kikar oftast inom sina egna ramar men genom att träffa likasinnade som fotograferar med olika inriktningar så kan det få en att se utanför sina ramar. Jag tror också att vi gemensamt kan visa den vackra planet vi lever på och sprida ett viktigt budskap om att bevara den.

Finns det något särskilt minne eller händelse i föreningen som du vill berätta om?
Vi har ju en del gemensamma resor som brukar vara väldigt trevliga. De ger alltid fina minnen.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Böcker har jag inte gjort. Men en del föreläsningar. Bl a på Vårgårda naturfotofestival. Jag har deltagit i några intervjuer och tävlingar och år 2013 vann jag Vårgårda Naturfotofestivals fototävling. Bilden ingår i en utställning som heter Natur2014 där 48 kvinnliga naturfotografer deltar med varsin bild. Utställningen visades på Fotomässan 2014 i Stockholm och på Skånsk Naturfotofestival 2015.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag vill fortsätta lära mig mer och utveckla mitt fotograferande. Sprida naturens budskap och så får vi se vad framtiden erbjuder.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Oj, den är svår för jag har genom åren tittat på så mångas bilder. Det finns många, många fotografer vars bilder jag beundrar och inspireras av. Listan skulle kunna göras jättelång. Tittar mycket på bilder både på nätet och i tidningar. Det är också roligt att se hur andra fotografer växer med sina bilder och följa dem.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Att skaffa sig lite elementära kunskaper är bra. Men jag tycker inte att man ska inte fastna i alla ”regler” och följa allt till punkt och pricka. Använd istället grunderna med ett öppet sinne och behåll nyfikenheten och var inte rädda för att experimentera och prova. Finns ett väldigt bra uttryck som säger mycket och det är att ”övning ger färdighet”.

Sen vill jag också tillägga att man ska aldrig tro att man är färdig. Även den bästa mästerkocken tränar fortfarande matlagning om man drar en parallell från mitt gamla yrkesliv. Och glöm inte bort att ha roligt och tro på det du gör. Då frigör du kreativiteten. Sen beror det ju också på vad man är ute efter för typ av bilder. Finns många inriktningar. Då kan man läsa på lite mer om just det innan man ”går loss”. Det är ju så lätt att få tag i information idag.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?
Jaha, nu kom vi till den svåra frågan då. Det ändras ju hela tiden. Vad jag favoriserar i mitt eget material kan skilja väldigt mycket för stunden. Jag kan också vara kritisk mot mig själv. Det är många aspekter som spelar in. Vilket humör man är på, vad man känner för och hur man mår är några faktorer. Jag väljer helt enkelt ut några från detta året jag blev invald. Och som inte var med i urvalsbilderna till ansökan.

Till Camillas Noresson Photo Art Hemsida/BloggFacebooksida och Instagram.
Kontakta Camilla>

Icy beach Jingle bells Outlook Ramslök Allium ursinum Someones breakfast