Presentation av föredragshållarna

Program
8:30 Insläpp & mingel

9:00 Invigning, PhotoNaturas ordförande Thorsten Klint och dagens Konferencier Peter Nilsson.
9:15 Jukka  Lausmaa – Fotografera i skogen och fånga stämningen och mystiken.
10:00 Fika med kaffe & fralla.
10:30 Mia Olovsdotter – Bildfrön och bildspråk.
11:15 Paus.
11:30 Nils Elgqvist – Bilden, tjädern och artskyddet.
12:15 LUNCH – (I kulturhuset eller valfritt någon annanstans)
13:35 Fem PN-fotografer visar och berättar – Boken ”Personligt”
(Håkan Liljenberg, Marie Kantermo, Jarl von Scheele, Stefan J Nilsson, Thorsten Klint)
14:05 Elisabeth Liljenberg  – Sparsmakade naturbilder – Att  jobba  med  ett  avskalat  bildspråk.
14:50 Paus.
15:05 Ola Karlsson – Med familjen i tält i fält i Afrika.
15:50 Fika med kaffe & kaka.
16:20 Camilla Noresson – Med bokeh i sikte – En resa i skärpedjupets värld.
17:05 -17:15 Konferencier Peter Nilsson avrundar dagen.


Presentation av föredragshållarna samt lite smakprov från deras föreläsningar.

Föredrag 1 – 9:15 Jukka  Lausmaa – Fotografera i skogen och fånga stämningen och mystiken.

Jukka Lausmaa 
Jukka är en entusiastisk naturfotograf som helst söker sina motiv skogen, där han försöker förmedla dess skönhet, stämningar och innevånare. Han har hållit flera föredrag och utställningar på naturfotofestivaler och är publicerad i naturtidskrifter och böcker. Jukka är invald i PhotoNatura /PN 2011 och Naturfotograferna /N 2017. 

Fotografera skogen och fånga känslan och mystiken 
Många fotografer tycker det svårt att få till de där bilderna som förmedlar känslan och stämningen man kan känna när man är i skogen. Trots att skogen erbjuder massor av fotomotiv kan det kännas omöjligt att förmedla dessa på ett bra sätt i ett fotografi. Jag kommer i mitt föredrag att ge flera praktiska tips om hur du får till de stämningsfulla skogbilderna. Det handlar om ljus och väderförhållanden, vad du skall titta efter när du letar motiv, vad du skall tänka på när du komponerar bilden, samt om fototekniker du kan använda vid fototillfället för att ge bilden ett speciellt uttryck.  

På weben:
https://www.instagram.com/jukkalausmaa/ 
https://jukkalausmaa.wordpress.com/ 

 


 
Föredrag 2 – 10:30  Mia Olovsdotter – Bildfrön och bildspråk.

Bildfrön och bildspråk Mia Olovsdotter  
Mia Olovsdotter är medlem i föreningen PhotoNatura. Hon har ägnat sig åt naturfotografi sedan hon var liten. Men det var först med den digitala tekniken som hennes bildskapande satte fart. När hon inte arbetar som naturkunskapslärare i Alingsås är hon ofta ute i skog och mark och fotograferar, både i sitt hemområde Härryda kommun men även i andra delar av Sverige och södra Nordnorge. Mia har läst Fotografi – Visuell kommunikation och Fotografins filosofi – del III Naturfotografi på Universitetet i Karlstad och kunskaperna därifrån använder hon i sin bildföreläsning denna dag.  

Mia Olovsdotters föredrag kommer att handla om de fyra fotograftyperna jägaren, hantverkaren, poeten och berättaren. Jägaren som jagar ögonblick och unika motiv, hantverkaren som litar till teknik och kompositionsregler, poeten som försöker visa sina känslor i bilderna och berättaren som har en historia att berätta med hjälp av sina bilder. Mia kåserar utifrån egna bildprojekt i föredraget och hur hon ser på sig själv som naturfotograf utifrån de olika fotograftyperna. Hon berättar och visar hur hennes bildfrön i form av bildidéer växer fram med hjälp av olika bildspråk och hur bildspråken kan förstärka olika uttryck av bilder. Det är inte lätt att göra naturens motiv rättvisa. För en naturfotograf är det en utmaning att hitta motiven och samtidigt finna de rätta ögonblicken av avbilda dem. Ofta är Mia uppe tidigare morgnar då dimmorna sänker sig över landskapet, eller då det första morgonljuset når ned till skogsgläntor och vattenytor. Hennes utsnitt, berättarteknik och motiv varierar. Mia känner en glädje och utmaning i att utforska olika delar av naturfotografi. Hennes föredrag kommer därför att bjuda på en blandning av landskapsbilder, fågelbilder, multiexponeringar och makrobilder från miniatyrvärlden.  
Föredrag 3 – 11:30  Nils Elgqvist – Bilden, tjädern och artskyddet.

Nils Elgqvist 
Är gymnasielärare i Karlskrona inom media samt driver egna företaget elgqvistkonsult, där fotografering är en del i verksamheten. Nils startade upp Nybro Foto & Ateljé AB 1999. Gav ut boken Älgar på Al(l)var 2010. Fotograferar gärna i hembygden och kombinerar bildskapandet med naturvård. Medlem i PhotoNatura. Bor i Nybro.

 Föredrag 4 – 13:35  Fem PN-fotografer visar och berättar – Boken ”Personligt”
En inblick i PhotoNaturas kommande bok. 
(Håkan Liljenberg, Marie Kantermo, Jarl von Scheele, Stefan J Nilsson, Thorsten Klint)Föredrag 5 – 14:05  Elisabeth Liljenberg  – Sparsmakade naturbilder – Att  jobba  med  ett  avskalat  bildspråk.

Om att skapa naturbilder med kreativa, ofta grafiska eller minimalistiska bildstilar. Vilka utmaningar och möjligheter ställs man inför när man söker det enkla i den till synes kaotiska naturmiljön? Vilken påverkan på bilden har väder, teknik, motivval och fotografens känsla?  

Elisabeth Liljenberg. 
Konst- och naturintresserad fotograf som återupptog naturfotointresset för ca 10 år sedan. Invald i PhotoNatura 2015. Drivs av viljan att förmedla lugnet, skönheten och glädjen i att bara vara i naturen.  Stämningar, känslor och intryck från stort och smått i naturen tolkas i en kreativ process med stor nyfikenhet och en önskan att utvecklas som fotograf. Jobbar med bildvisningar, utställningar och artiklar i både svenska och internationella sammanhang. Prisbelönt i bl.a. NNPC, Montphoto och Vårgårda. 
Föredrag 6 – 15:05 Ola Karlsson – Med familjen i tält i fält i Afrika.

Ola Karlsson
Till vardags är jag utvecklingschef med fokus på miljöinriktad innovation och är parallellt professor i fysikalisk kemi men mer relevant för Naturfotodagen så är jag också naturfotograf. Jag dokumenterar gärna den natur vi har runt oss varje dag men jag har i ett par större projekt också valt att i bla Afrika skildra en värld i snabb förändring.

Om föredraget
Jag kommer att visa bilder från expeditioner i Tanzania, Sydafrika, Namibia, Botswana och Zambia där jag under 2014-2017 har tillbringat mer än två månader i fält i tält. I sex veckor har mina döttrar och hustru varit med. Vi har bott i tält och lagat mat över öppen eld, hört lejon vråla utanför tälten och elefanter gå genom lägret. Jag har på dessa resor fotat i ett längre projekt som är tänkt att resultera i en bok där de storslagna naturscenerierna varvas med djurporträtt utan att för den skull isolera naturupplevelserna från det ökande trycket av mänskliga aktiviteter utanför reservaten. Tanken är att helheten i berättelsen blir större än de enskilda delarna.

Tidigare projekt har alltid bedrivits på egen hand men glädjen att få dela dessa upplevelser med sina nära känns stort och viktigt. Varför gör jag detta? Hur får man med sig familjen på strapatser och varma långa dagar?

– I föredraget kommer jag att ge lite tips om vad man ska tänka på när man reser med familjen på längre tältturer; planering gör skillnad för den slutliga bilden, fotoutrustning, myggor och skorpioner men framför allt varför det är så viktigt om man är fotograf att varje dag vara först ut och sist in.Föredrag 7 – 16:20 Camilla Noresson – Med bokeh i sikte – En resa i skärpedjupets värld.

Camilla, Skåningen bosatt i Malmö som brinner för naturfoto på fritiden. Den digitala systemkameran och makroobjektivet införskaffades 2008 och därefter har det blivit mycket krypande i naturen. Naturlivet har en stor betydelse i hennes liv och det ger näring åt den kreativa ådran. Hon uttrycker gärna känslor i sina bilder på ett lite naturromantiskt sätt och gärna ur ett konstnärligt perspektiv. Blev medlem i PhotoNatura 2014 och Naturfotograferna 2018. 

”Vad är bokeh egentligen?” Och vad är svaren på de ständigt återkommande frågorna ”Men hur får du till den där känslan? Den där bokehn?” 
Camilla som har specialiserat sig på makrofotografering i de korta skärpedjupen kommer att dela med sig av sina kunskaper och tankar om hur hon skapar sina makrobilder. I föredraget lägger hon fokus på hur hon gör när bilderna skapas i de korta skärpedjupen. Vi får bland annat ta del av hur man kan man arbeta med ljuset, olika objektiv, vinklar, förgrunder och bakgrunder.  

Hemsida: http://camillanoresson.se 
Instagram: https://www.instagram.com/cmn1967/ 
Facebook: https://www.facebook.com/CamillaNoressonPhotoArt/