Thorsten Klint

_DSC2585-2-Redigera2

Hur presenterar du dig själv kortfattat!
Förre detta 08 och 49a som numera inte riktigt vet vad han hör hemma efter att ha arbetat i USA, Danmark, Belgien o Holland och som numera bor i Älmhultstrakten. Jag är zoolog och fotograf med inriktning på djurs beteende, men först och främst naturälskare. Har alltid haft ett aktivt naturintresse, speciellt med inriktning på ekologi, etologi och evolutionsbiologi (Ph.D. i etologi 1977 vid Stockholm Universitet; Docent i Psykologi 1993 vid Göteborgs Universitet). Arbetar med klinisk läkemedelsutveckling.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Har fotograferat sedan 13 års ålder och funderade under tonåren på att bli fotograf, men naturvetenskap tog överhand och det blev en akademisk bana i stället. Har dock under långa perioder fotograferat djur och natur, vilket också blev en naturlig del under min utbildning. Under några år fotograferade jag inte als, efter att jag fått hela min fotoutrustning stulen. Jag började bli aktivt fotointresserad igen i slutet av 1990-talet efter ett par resor till Kenya o Tanzania. Skaffade min första digitala kamera 2005, och en digital systemkamera 2006 som blev inkörsporten till att mer aktivt utveckla mitt fotograferande. Från 2008 har jag ägnat en mycket stor del av min tid till fotograferande av fåglar, djur och natur.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
Otroligt svår fråga, det finns troligen lika många svar som fotografer. Man kan snacka om komposition, färger, perspektiv, känsla men den enda gemensamma nämnaren jag har funnit är det som Roland Barthes kallar för punctum. Vad detta sedan är i en enkel bild är inte lätt att förklara men exempelvis är det något som ”lyfter” bilden utöver det vanliga, något som drar till sig blicken, något som man kanske upptäcker efter en stund eller en tanke/association som smyger sig på. ”Något” kan också vara en relation och alltså inte synas direkt i bild. Det är nog bäst att jag stoppar här!

Vad är typiskt för just dina bilder?
Mina bilder handlar om djur, kanske mest fåglar. Om jag har en stil känns omöjligt för mig själv att svara på, men att jag är nog på väg från en dokumenterande stil till något annat … vad vet jag inte själv ännu. Ibland kan jag dock känna att många fotografer glömmer bort att bilder kan/ska användas i olika sammanhang men glömmer samtidigt att värdera utifrån detta.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Startade med fågelskådning som sedan blev till ett allmänt naturintresse, som sedan blev min hobby, som sedan blev mina studier och sedan mitt yrke under många år. Oavsett om jag står i en Småländsk skog, sitter på en klippa ute i Stockholms skärgård, blickar ut över Svarta havet eller ser solen gå ner bakom horisonten på en Afrikansk savann vet jag att det är här jag verkligen hör hemma och kan känna ro och glädje!

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Att försöka förmedla en känsla eller ett budskap är viktigt och inte minst roligt tycker jag det är om jag kan ”berätta” något om ett djurs beteende och eller dess miljö. Viktigt är naturligtvis att det är roligt att fotografer; men i ordet rolig lägger jag nog mer betydelsen skänker glädje och tillfredsställelse att få gå med kameran ute i naturen och ev. kunna förmedla en lite del av detta till andra.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Sedan 2011, så medlemskapet har av naturliga skäl inte haft någon betydelse för mig ännu, men jag är säker på att det kommer att få en stor betydelse för mitt fotograferande genom kontakt och interaktion med så många riktigt duktiga naturfotografer.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Har nyligen börjat föreläsa om naturfotografering, samt haft två lokala (Älmhult) utställningar. Har just börjar skriva på min första bok!

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Att fotografera ännu mer …. men närmast ligger en utställning i Göteborg, samt att samla material till ett antal utställnings och bok projekt. Framtiden inbegriper också en hel del utbildningsaktiviteter.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Mina första starka förebilder var Christer Strömholm samt Svante Lundgren. Under 2009 fick jag upp ögonen för en lite annorlunda typ av bilder under en sommarkurs av en herre vid namn Terje Hellesö, men jag också funnit inspiration hos fotografer som Anders Geidemark, Jan-Peter Lahall, Staffan Widstrand och Brutus Östling med flera likasinnade och inte minst av många impressionistiska målare.  Just nu vänder jag blickarna ut över hel världen för att finna inspiration!

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Fotografera mycket !!!  lär dig kameran, skaffa dig kunskap om det du fotograferar varje sig det är djur, växter eller annat –  men fram för allt experimentera och ”have fun” !

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?
Alltid svårt, för ofta blir det de senaste bilderna som man gjort som ”poppar upp”, men här några exempel –

Se mer utav hans bilder på blogg och hemsidan.

Kontakta honom på, Epost: thorsten@klintphoto.com
Telefon: 0730 49 04 02