Jaana Peterson

Hur presenterar du dig själv kortfattat!
Jag är 48 år, har en man och 4 barn. Bor på landet en mil från närmaste samhälle och det tycker jag är ett perfekt avstånd. Familjen består av ett stort gäng killar i olika åldrar, både vuxna, en tonåring och två yngre skolbarn.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Jag fick min första kamera när jag skulle åka på skolresa till Rom 1979, sen dess har jag alltid gillat att fotografera. Tycker den digitala tekniken är det absolut roligaste som hänt under senare tid och det är kul att följa utvecklingen.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
Den behöver inte alls vara tekniskt perfekt, känslan väger tyngre om man måste välja. Jag tycker om  bilder som väcker både sinnen och minnen. Det kan vara ett motiv, en plats, årstid eller händelse för att ge ett exempel.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Att jag tycker om färger speglar sej vanligen i mina bilder även om jag uppskattar lite mer dämpade toner också som är så vilsamt för ögonen. Kort skärpedjup som skapar en diffus känsla runt motivet förekommer allt som oftast.  Det ger inte alltid en helt realistisk bild  men jag tycker om lite ”sagokänsla”.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Jag bor på landet och det ger mej oräkneliga tillfällen att se många djur och studera deras beteende/rutiner. Möjligheten att få en inblick är stor, ibland räcker det att titta ut genom fönstret. Jag behöver aldrig gå så långt eftersom skogen finns nära. Ljudet från bilar eller annan trafik hörs sällan och under vår/sommartid tar fågelsången över. Då kan det låta riktigt högt och det är sådant som jag uppskattar mycket.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Det viktigaste är att känna glädje, när det är roligt kommer inspirationen av sej själv. Fotograferandet innehåller både avkoppling, skaparglädje och drivkraft. Att prova olika tekniker och nya utmaningar/projekt är också kul.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Jag blev invald 2011 och har sedan dess  regelbundet varit med på träffar och arrangemang.  Att hamna i ett sällskap med likasinnade är mycket positivt. Bildvisningar och diskussioner om dessa är alltid roliga och givande.

Finns det något särskilt minne eller händelse i föreningen som du vill berätta om? 
Det första året var händelserikt med både bokutgivning och bokmakulering.  Nu finns planer på nästa bok och den har alla förutsättningar att bli ännu bättre efter den lärdom vi fick.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Jag medverkade i Photonaturas första gemensamma bok och har haft bildutställning på Naturfotofestivalen i Hässleholm. Utöver det har jag bidragit med bilder till några andra böcker också.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande? Mina framtidsplaner är enbart ljusa då jag kommer att få mer och mer tid över för mitt fotograferande. Av naturliga skäl, alltefter som barnen växer upp.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Lennart Nilsson är en fotograf som jag beundrar och imponeras  av. Hans medicinska titthålsfotografi, filmen ”Sagan om livet” och boken ”Ett barn blir till” är bland det finaste jag sett. Självklart finns det många andra duktiga fotografer att inspireras av men jag är dålig på att komma ihåg namn. Bilder kan däremot fastna länge på näthinnan.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Prova olika tillvägagångssätt, olika tidpunkter på dagen. Samma motiv kan ändra sej drastiskt beroende på ljuset. Testa olika kompositioner, bryt mot regler och ha kul.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?
Favoriter har jag väl inte direkt men här kommer  några ex. på bilder som är ganska typiska för hur och vad jag fotograferar.