Peter Nilsson


presentera dig själv kortfattat!
Jag heter Peter Nilsson, bor i Malmö men är född och uppväxt i Småland. Jag jobbar som illustratör på en arkitektfirma i Malmö och har fotograferingen som syssla vid sidan av det ordinarie jobbet. Bilder har alltid haft en stor plats i mitt liv. När jag var mindre ritade och tecknade jag mycket men på senare år har fotograferandet tagit över.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Jag började fotografera seriöst hösten 2007 då jag köpte min första systemkamera. Även innan dess gillade jag att fotografera men med en systemkamera och dess möjligheter öppnades en ny värld, som jag blev helt uppslukad av. Det hela började med att jag lånade en kamera av jobbarkompis och bestämde mig snabbt för att skaffa en egen.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
En bra bild är en bild som på något sätt tilltalar betraktaren. Antingen innehåller den ett budskap eller en historia som fascinerar eller är det helt enkelt en vacker, välgjord bild med mycket känsla.  Jag tror också betraktarens intressen och motivet spelar en viss roll. En naturromantiker kanske tycker ett vackert landskap är en bra bild medan den samhällsintresserade tycker mer om en dokumentär bild med ett starkt budskap.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Jag fotograferar mest landskap och i huvudsak i färg, även om det blir någon svartvit bild ibland. En typisk bild av mig är en skarp bild med en genomtänkt komposition, vackert motiv och ett spännande ljus. Förhoppningsvis lyckas jag med dessa ingredienser skapa en bild som både jag själv och andra tycker om.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Jag växte upp i Småland med skogen utanför husknuten och det var där i naturen jag tillbringade många timmar som barn. På senare år har fotograferingen gett mig anledning att på nytt upptäcka hur härlig vår natur är. Jag älskar att vara ute en tidig morgon och se hur naturen vaknar till liv.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Förutom att det måste vara roligt, vill jag med mina bilder förmedla den känslan jag själv har för de miljöer och motiv jag fotograferar.  Det är viktigt att jag själv är nöjd med det jag skapar men även att de som beskådar mina bilder tycker de är vackra och fängslas av dess uttryck och innehåll. Oavsett vad en del säger vill vi väl alla få bekräftelse för det vi gör och det arbete vi lägger ner.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Jag blev invald i år (2012) och det är för tidigt att säga vad medlemskapet kommer ha för betydelse. Men jag anser att ett medlemskap i föreningen är en kvalitetsstämpel som visar att du är en naturfotograf med en viss talang och skapar bilder av hög klass. Det är ju inte vem som helst som blir invald.

Finns det något särskilt minne eller händelse i föreningen som du vill berätta om?
Inte ännu men jag hoppas det kommer.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Jag har hittills haft en helt egen utställning samt varit med på ett antal samlingsutställningar. Mitt bokskapande begränsar sig till en bok från en fotosafari i Afrika och den trycktes i en minst sagt blygsam upplaga.  Det har blivit ett några få föreläsningar/bildvisningar hittills men jag siktar på att det ska bli flera framöver.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag vill fortsätta utvecklas som fotograf och det bästa sättet att göra det på är att fotografera mycket.  Det kommer att bli fler resor med fotograferingen som huvudsyfte. Jag kommer hålla lite fotokurser och workshops den närmaste tiden och hoppas kunna utveckla den verksamheten tillsammans med föreläsningar/bildvisningar.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Jag gillar flera av de amerikanska landskapsfotograferna vilka är väldigt duktiga på att komponera bilder och utnyttja ljuset. (Tyvärr brukar några av dem vara lite för glada i att skruva upp färgmättnaden, vilket jag tycker är synd.) Några exempel är: Marc Adamus, Charles Cramer och Ian Plant. Här i Sverige är det nog Hans Strand som har varit den största inspirationskällan.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Titta på mycket bilder och studera duktiga fotografers arbete. Var ute och fotografera så mycket du kan. Delta gärna i en workshop eller kurs och läs artiklar eller kanske någon bok om fotografering.  På så sätt kan man få del av andras erfarenheter och slippa göra alla misstag själv.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?

Peters hemsida hittar ni här