Elisabeth Liljenberg

Elisabeth Liljenberg

Presentera dig själv kortfattat!

Jag är 64 år, född i Stockholm men uppväxt i Norrland och Södermanland. Jag blev pensionär förra året efter 44 års arbete med medicinsk analys både i Sverige och internationellt. Tillsammans med min make, Håkan Liljenberg, också medlem i PN, har vi efter pensioneringen valt att bosätta oss på landet i natursköna omgivningar strax norr om Kristianstad.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?

Jag har fotograferat periodvis i livet men fick en nytändning i samband med att jag började dyka och snorkla på 90-talet. I flera år var det uv-foto som gällde tills för ca 5 år sedan. Och efter pensioneringen förra året har jag kunnat öka antalet fototillfällen mångfalt och är nu ute med kameran i snitt varannan dag året runt.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?

En bra bild för mig är inte bara en avbildning rätt upp och ner utan den har en personlig stil. Jag tycker att komposition och ljus är mycket viktigt liksom att visa ett nytt sätt att fotografera vanliga motiv.

Vad är typiskt för just dina bilder?

Mina bilder är ofta s.k. kreativa eller abstrakta. Många av mina bilder har vatten som motiv och liknar då akvarellmålningar. Jag letar också efter ovanliga detaljer, sådant som de flesta på promenad i naturen kanske inte ens skulle lägga märke till. Även minimalistiska motiv hör till favoriterna.  Jag gör sällan planerade fotograferingar utan ger mig ut med kameran och låter känsla, intuition och om det finns ett speciellt ljusförhållande styra över motivvalet.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?

Som barn tillbringade jag alla lov och ledigheter på Öland vid havet och som ung vuxen många år i segelbåt. Vattenmiljöer och alla slags aktiviteter där har nog starkt bidragit till mina naturintressen liksom ett varmt intresse för just havsmiljöfrågor. De sörmländska ekskogarna där jag växte upp har förstås också präglat mig – jag uppskattar och känner mig mycket hemma i lövskogs- och hagmarksnatur. Så har jag ridit hela livet, även numera, så hästar ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?

Naturupplevelserna som sådana förstås. Men fotograferandet innebär också att man måste stanna upp och titta efter ordentligt, något som ofta ger nya eller djupare kunskaper eller viljan att lära sig mer. Jag har även en stark vilja att hela tiden utvecklas som fotograf, att bli bättre på teknik och bildspråk och att experimentera mig fram med nya idéer. Jag vill gärna förmedla bilder med naturens stämningar, mystik och oväntade detaljer till de som tittar på mina foton.

Vad tror du medlemskapet i PN kommer att betyda för dig?

Jag är naturligtvis stolt, glad och förväntansfull. Och hoppas att accelerera min utveckling som fotograf med inspirationen och den enorma erfarenhet som finns hos gruppens fotografer. Jag hoppas också att jag själv ska kunna bidra med något positivt.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?

Sedan 2011 har jag deltagit i ett 30-tal utställningar, både större och mindre. 3 av dessa har varit jurybedömda konstutställningar. Bildspel och bildvisningar har hållits regelbundet, än så länge på lokal nivå i Skåne. Jag tycker även att det är skoj med fototävlingar även om det blir ett ganska blandat slutresultat. Tillsammans med min man arbetar jag på min första fotobok som förhoppningsvis ska bli klar under 2015.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?

Just nu fokuserar jag på två områden – att utveckla mina tekniska kunskaper samt att jobba med macrobilder. Jag har bara haft ett macroobjektiv i ca 6 månader och har alltså massor att upptäcka och lära. Det ska bli riktigt roligt särskilt som vi står inför en sommarsäsong med allehanda småkryp och växter på gång i markerna! Jag har också tänkt att utveckla mina bildspel till en lite mer professionell nivå. Och så förstås att få boken färdig…..

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?

David Dubilet – hans bilder är ”måsten” för varje uv-fotograf
Jan-Peter Lahall – för hans underbart estetiska och minimalistiska bilder, ofta av klassiska motiv
Ingebjörg Fyrileiv Guldvik  – ung norska med fantastiska macrobilder som är som poesi
Håkan Liljenberg – min alltid stöttande, uppmuntrande och tålmodige make och PN-medlem

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?

Lär dig din kamera och grundreglerna väl och öva mycket på kompositioner men så snart du behärskar detta – sätt igång och experimentera för att hitta din egen stil. Tänk också efter vad du vill förmedla till andra med dina bilder. Njut av möjligheterna och upplevelserna i naturen!

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?

Vattenfall Nya Zeeland, uv-foto

Frostiga ormbunkar   Novemberkväll Vattenreflexer

Sprickan

Mossa och vattendroppe

Gropen

Till hemsida>  Galleri Liljenberg på Facebook>