Bengt-Ove Birgersson

Presentera dig själv kortfattat!
Jag är på väg att bli 60 år men känner mig som allt mellan 16 och 75 beroende på vad jag skall göra. Är det upp tidigt och ut med kameran så är jag nog i 25 års åldern. Jag är född och uppväxt i Blekinge där jag bor och arbetar. Jag arbetar med utveckling av kylsystem till tunga fordon och mobila generatorset. Mitt arbete har gett mig tillfälle se stora delar av världen som tex Ryssland, kina och USA. Privat så reser jag inte så ofta men när det händer går kosan ofta åt Norge som är ett fantastiskt fotovänligt land.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Jag började använda en systemkamera för första gången någon gång runt 1971-1972. Kameran en Practica köptes i den lokala fotobutiken där ägarna var drivena naturfotografer. En komplett liten butik som även ordnade med så att det blev en naturfotokurs. Den kursen fick jag mycket glädje av och än idag så sitter de gamla grunderna i bakhuvudet när jag är ute med kameran.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
Ett enkelt svar för mig, jag bara citerar min fotolärare. ” Inte för nära, inte för långt ifrån. Motivet eller modellen är viktigt men resten av bilden skall funka även om man så tar bort huvudmotivet. Är det levande väsen med i bilden bör man inte klippa av fötter eller svansar, extra plus om man ser båda ögonen utan att de tittar i kameran”

Vad är typiskt för just dina bilder?
Färg, ganska mustiga och gärna lite mörka. Kort skärpedjup och nästan alltid från min hemmiljö.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Hela mitt liv har jag hållit på med djur, hunddressyr, akvariefiskar och nu är det vilda djur och fåglar framför kameran. Tror inget är av tillfälle utan allt kan påverkas om man bara har kunskapen, mitt fotograferande görs mycket från gömsle och där finns mycket man kan påverka och styra över om man tänker till lite.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Att jag mår bra och har kul, kvalitetstid är viktigt. Får man en bra bild med sig hem då och då så är det klart kul att ha någon att visa den för men det som driver mig är nog ändå att få komma ut och ha kvalitetstid.

Vad tror du medlemskapet i PN kommer betyda för dig?
Det får tiden utvisa, diskutera bilder och nya vänner räcker långt. Kan jag sedan inspirera eller tillföra någon något så är jag mer än nöjd.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Öhh, visste någon skulle fråga, nej det har inte blivit någon bok eller utställning men jag har i alla fall visat bilder på lokal nivå i naturskyddsföreningen.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag håller på att lära mig landskapsfoto och så vill jag göra en utställning där temat är miljövänliga bilder.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Min första fotolärare Mats Lavesson, outstanding som inspirationskälla. Vincent Munier som kanske är världens bäste just nu, Bertil Pettersons äkta björnbilder hamnar fortfarande högt upp.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Försök inte kopiera någon utan ta de bilder du sett inne i ditt huvud. Gå till samma ställe om och om igen tills du är riktigt nöjd. Nya ställen ger inget förrän du klarar av din hemmamiljö. Köp en bra lins istället för 4 dåliga. Tro inte att du kan rädda bilden i datorn utan lägg din tid ute bakom kameran istället för bakom skärmen på din dator.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna? 

sparvuggla- mickel- lappuggla-2011 kungsfiskare-9160