Brutus Östling

Född i december 1958, uppvuxen i Stockholm men sedan närmare tjugo år ”landsförvisad” till Skåne. Arbetade till vardags under tjugofem år som heltidsförläggare på Symposion, som han också startade 1981. Drömde om att bli fotograf i fjorton-femtonårsåldern men höll sedan inte i en kamera på över tjugo år. Började dyka 1996. Ett generöst pris från Svenska Akademien för bildningsinsatser året därpå resulterade i en avancerad utrustning för undervattensfoto, och efter närmare 100 dyktimmar första året togs de första bilderna under vattnet. Fram till hösten 1999 var det bara undervattensbilder som gällde, men sedan snart åtta år sker den större delen av naturfotograferingen på land. I maj 2006 tilldelades Brutus Östling priset som ”Årets Naturfotograf” i Sverige av Naturvårdsverkets jury. I november 2007 förärades han titeln ”Nordisk Naturfotograf”, som utses vartannat år.

Brutus Östling är fyrabarnspappa (Alice [född 2000], Eddie [2002], Isak [2005] och Theodor [2008]), förläggare men numera fotograf på heltid, med inriktning framför allt på fåglar. Hösten 2005 utkom Brutus första bok, Mellan vingspetsarna. Bilder ur fåglars liv – från Öland till Antarktis (Norstedts), som valdes till Årets Pandabok av Världsnaturfonden, WWF. Sommaren 2006 utkom Pingvinliv (Norstedts), som Augustnominerades i fackboksklassen samma år. År 2007 gav han ut den mindre boken Fantastiska fåglar (Symposion) samt ett större verk om havsörnen och kungsörnen, Örnarnas rike (Norstedts). Den senare boken belönades av WWF och utnämndes till Årets Pandabok. Böckerna har kommit ut på flera språk, bland annat i Storbritannien och USA.

Hösten 2008 utkommer en stor bok om Kaxiga fåglar. Personligheter och relationer i fåglarnas värld, med texter av professor emeritus Staffan Ulfstrand.  Tillsammans med Susanne Åkesson, professor i zooekologi i Lund, har han skapat en bok om fåglars (men även en del andra djurs) sanslösa sinnen och anpassningsbarhet. Att överleva dagen är den mest omfattande av böckerna hittills, och den är fylld av häpnadsväckande bilder och spännande fakta, de senare ofta hämtade från den allra senaste internationella forskningen. Texten är skriven för en bred publik, men innehåller mängder av nya rön som torde vara okända också för de mest inbitna ornitologer. 2009 års Augustpris för Årets svenska fackbok: Att överleva dagen av Brutus Östling och Susanne Åkesson.

Brutus Östling är medlem i Photo Natura och Naturfotograferna.

Se mer utav hans bilder och böcker på hemsidan
http://www.brutusostling.se/
http://brutusbloggar.blogg.se/eller kontakta honom på:
Epost: brutus@symposion.se
Telefon: 0413-60610