Frode Wendelbo


Presentera dig
Född i Norge 1958, flyttade till Sverige och Göteborg 1965 då min far fick tjänst som prefekt i Göteborgs botaniska trädgård. Har sedan dess bott i Göteborg och Mölndal med undantag av lantbruks- och skogsstudier i Norge. Dagarna tillbringar jag på IT-avdelningen i Mölndals stad. Under uppväxten på fritiden var det norska fjäll som gällde, både sommar och vinter, det påverkade mig starkt så dragningen till fjällen gör sig ständigt påmind. Nu ägnar jag det mesta av min fritid åt naturfotografering.

En bra bild
En bra bild kan vara vacker att titta på, väcka känslor men de bilderna jag själv oftast fastnar för är de som väcker frågor, som tar litet tid att tolka in, om jag lyckas med det får andra avgöra. I mina fågel- och djurbilder vill jag visa något mer än bara porträtt, komiska situationer och uttryck, beteende och/eller miljö vill jag också gärna försöka förmedla.

Mina typiska
Jag älskar att fotografera i skitväder och i dåligt ljus, på det sättet får jag möjlighet att använda långa slutartider, blandning av skärpa och rörelseoskärpa, att försöka förmedla rörelse och fart.

Mitt förhållande till natur
Jag har alltid känt mig hemma i naturen och gärna ensam, att sitta still och låta saker hända, få känna in närheten. Att få fantastiska möten med djur och fåglar där de inte skräms iväg utan kanske tvärtom nyfiket kommer närmare. Viktigt för mig är respekten för andra levande varelser, att hela tiden vara medveten om att det är jag som är på besök.

Hur många år foto?
Jag började fotografera redan på 70-talet, jag tillbringade mycket tid ute i naturen och försökte fotografera det jag träffade på. Som för så många andra tog det riktig fart med digitaliseringen.

Viktigt i mitt fotograferande
Det är ett bra incitament att ge sig ut även om vädret kanske inte alltid lockar. Själva fotograferandet är inte alltid det viktigaste, upplevelsen, möten med djur och fåglar är alltid starka för mig, kan jag sedan få möjlighet att försöka förmedla mina upplevelser är det stort.

Hur länge i PN
Jag blev invald i år (2020) så när jag skrivet detta har jag ännu inte hunnit träffa alla och inte heller varit på något möte men jag känner många av medlemmarna sedan tidigare. Det känns mycket bra att ha blivit invald och jag hoppas jag kan utvecklas vidare som fotograf genom mitt medlemskap, jag hoppas också att jag kan bidra med något till föreningen.

Böcker, föreläsningar och utställningar
Jag har inte skrivit eller medverkat i någon bok. Jag håller föreläsningar/bildvisningar på fotoklubbar och andra föreningar och hösten 2019 visade jag bilder och pratade på Vårgårda naturfotofestival. Jag har haft ett antal utställningar och även haft utställningar tillsammans med andra.

Framtidsplaner
Oj, huvudet är fullt av planer, hela tiden. Jag jobbar hårt på tekniken med långa slutartider, ibland sitter en bild och då får jag något slags glädjerus. Ett mål är hela tiden att kunna presentera en bild som känns unik men i dagens enorma bildflöde är det svårt.

Inspiration
Det är så många, jag plockar litet här och där. Någon är mästare på ljus, någon på komposition och andra kan andra bitar. Skall jag nämna ett namn så är det Nick Brandt.

Råd till nybörjare
Ha kul, försök att lära dig din utrustnings möjligheter och begränsningar. Att kunna hantverket är förstås alltid bra, sammanhanget mellan tid/bländare/ISO tycker jag är viktigt att kunna och vilka effekter det har på resultatet.