Månadsmöte 2011-10-09

Söndagens möte gav fullt hus i möteslokalen. Många bildvisningar samt härliga bilder och berättelser bjöds det på!

Anita Campbell bjöd på bilder och fakta från sin vistelse under ett år på Nya Zeeland. ( bilder kommer)

Nya Zeeland har en mycket vacker natur. Landet kan till stor del jämföras med till exempel Kanada, Norge och Chile. Från snötäckta berg till gröna skogar och öken. Det går att inom loppet av en timme besöka både öken, regnskog och karg kust. Det finns många arter som är endemiska. Anledningen är att Nya Zeeland skiljdes från Gondwana, för 82 miljoner år sedan. Arter som
ingår i Podocarpaceae, Nothofagus (Sydboksläktet) och bildar hela skogar. Mycket spektakulära finns, då särskilt det sk Kauriträdet, som dock är på väg att utrotas och därför åtnjuter legalt skydd. Landet har varit befolkad bara i ca 1 000 år, men ändå har naturen tagit stor skada av människans framfart. Nu för tiden gör emellertid Nya Zeeland mer än något annat land för att behålla sin unika natur, och över 30 % av landets yta är idag naturreservat.

Man räknar med att det finns cirka 116 häckande fågelarter på Nya Zeeland, varav hela 72 är endemer. Exempelvis lever de enda arterna av familjen kivier på Nya Zeeland. Alla fem arter i denna familj är flygoförmögna. Till både utseende och beteende påminner de snarast om däggdjur. Många forskare menar att eftersom Nya Zeeland först i modern tid har bebotts av däggdjur, så har många fåglar istället tagit deras ekologiska nisch. Allt som allt har det setts cirka 260 olika fågelarter på Nya Zeeland. Nya Zeeland är idag det enda habitatet för de sista två levande arterna av bryggödlor, även kallade tuataror. Människorna har haft med sig ett stort antal arter till öarna, bland de första är den polynesiska formen av råtta. Innan européerna kom till Nya Zeeland fanns det inga ormar där. Idag saknas vilda känguruer på Nya Zeeland.
Fakta: Här

Kristian Gärdsborn bjöd på bilder från sin resa till fjällen där syftet var att fotografera orkidéer men lite annat fastnade på minneskortet med.

PhotoNatura gör två foto expeditioner var år, en vår och en höst resa. Man kan säga att höst resan var det lite dålig uppslutning. Stefan Andersson och Erland Leide åkte till Norge för att fotografera höst färger, två lite besvikna fotografer pga av att löven blåst av i en storm och dåligt väder. men givetvis hittade dom motiv att fotografera ändå. Dom besökte  Rondane NP (Hövringen) och sedan i Finndalen i Reinhemen NP. Turen vände vädermässigt när Erland själv åkte vidare till Dovre.

Matrin Borg visade bilder från Höno och Öckerö. Landskapet är bergigt och jordfattigt och präglas av väder och vind. Strandlinjerna är sönderskurna i vikar och uddar. Här finns ett rikt fågelliv.

Efter fikan så hade vi bildkväll i vanlig ordning, medlemar tar med sig några bilder, antingen för att man vill ställa en fråga, känner sig osäker eller bara visa en bild som man känner sig nöjd med.