Skjut inte björn!! –så blir de ”snälla”!! –å då får vi se dem!! Av Bob Bovin/PN

Hur skulle du reagera om alla du mötte hade vapen och sköt dig?? Ja, — du vet det är nästan så i Malmö!! –men så går nästan folk inte ut där på kvällen!! Precis så är det för björnarna!! De går inte säkra någonstans!! –tidvis??Det finns två typer av björnar!! De som bor i nationalparker och de som bor oskyddade områden!! Om björnen bor i jaktskyddade områden så kan den lugnt käka var den vill och det är i skogen. Den vet att eventuella andra tvåbenta varelser man möter i skogen vill inget illa!!  –utan klickar bara med något konstigt vitt eller svart rör?? –som rasslar ibland, men inget händer. Ibland är det med en lite skällande ”varg”, men den är ofarlig. Tyvärr tar de mina lingon ibland med en räfsa, men som tur ä tar de inget gräs. De skadar oss inte längre!!

Grizzly vid Brooks Camp, Alaska. Avstånd 15 meter.

Argument emot detta påstående. Björnar är inte så kloka!! Tror du inte det. Här finns en intressant upplevelse, jag haft i Alaska. I nationalparkerna i Alaska är det enkelt att få syn på brunbjörnar. På två hela dagar såg vi mer än sextio björnar, många inom 30 meters avstånd. Rangers uppmanar att inte skall gå närmare än tio meter och alltid ge björn företräde. Inga människor hade dödats av björnar här vid Brooks Camp på fyrtio år. Å du gissa om förståelsen från björnen fanns där. Det var så att björnmammorna sökte sig till människor när en stor hane drog förbi.

I Alaska är det tillåtet med jakt året runt på björn. Så ser man då någon björn?? Nä, vi såg inte en björn på tre veckors körande och vandrande i detta vilda land. Varför?? Jag tror det beror på att de vet att de blir skjutna och drar sig undan. Det är så svårt att finna björn att man jagar björn med helikopter och radiokontakt med bil, för man får inte skjuta från flyg!!

Kan man se detta på fler platser på jorden?? Javisst, på Svalbard. Det är glest med brunbjörn här upp men släktingen isbjörn är det gott om. Före 1967 var jakt tillåten och jägarna har vittnat att det var svårt att hitta den skygga isbjörnen. De flesta isbjörnarna sköts med fällor med mat.

Det finns omkring 3000 isbjörnar på Svalbard och idag är de inte alls skygga. De är i stället mycket nyfikna och funderar på om vi är beredda att bli mat. På Wrangelön, norr om Ryssland, där bär man inte vapen utan har i stället en lång påk att mota bort nyfikna isnallar med!! I norra Kanada vid Churchill lever ett stort antal isbjörnar på hösten nära samhället och ställer mest till problem med att leta mat på soptippen. De stör mycket lite befolkningen. Ute på tundran söder om Churchill föder många honor sin smånallar och när de kommer ut i mars ur sina iden är det inte så skygga som man väntar sig.