Stefan Hage/PN fotograferade en kejsarörn i Halland

Unikt då kejsarörnen har skådats i Halland – för första gången på fem år.

Citat: Hallands Nyheter

Redan för ungefär en vecka sedan uppmärksammade fågelskådare i Skåne en kejsarörn. För ett par dagar sedan hade den flugit till Göteborg, men efter att någon hade sett den i Onsala kunde man konstatera att den var på väg tillbaka söderut. Vid 18-tiden i tisdags siktades den i närheten Tvååker. Stefan Hage och ytterligare två fågelskådare var uppe tidigt på onsdagsmorgonen och spanade. Och strax före klockan elva syntes den till.
– Vi blev jätteglada och skrek och jublade. Minuten efter larmade vi så att hela fågelsverige skulle få reda på det, berättar Stefan Hage. Larmsystemet som fågelskådare använder heter BMS (bird message system) och det är ett sätt för de som är riktigt fågelintresserade att få ett larm varje gång en speciell art har skådats någonstans i landet. Och den här gången var det självklart att larma – det finns bara runt tio exemplar av kejsarörn i hela Sverige. Vanligtvis lever den i östra och södra Europa. Det finns även en – ännu ovanligare – spansk variant.

– Det roliga är att den här kan ha varit en spansk kejsarörn vilket det gör det hela ännu mer unikt, säger Stefan Hage. Senast arten skådades i Halland var för fem år sedan. Och i Varberg har den – vad man vet – aldrig synt till.

Fler bilder ses här på Stefans hemsida