Henry Andreasson har avlidit

En av PhotoNaturas äldsta medlemmar, Henry Andreasson, avled i början av december 86 år gammal.

Henry tillhörde den grupp entusiastiska naturfotografer som anslöt sig till föreningen de första åren efter bildandet 1987. Han var känd som en skicklig och energisk fotograf med områdena kring hemmet i Åstorp som sina särskilda fotografiska jaktmarker, speciellt Söderåsen. Makrofotografering av svampar och växter blev med tiden något av hans kännetecken även om motivområdet var brett. Han var också välkänd som en flitig och populär föredragshållare.

Något av det första man som ny och oerfaren medlem i PhotoNatura lade märke till hos Henry var hans engagemang för naturfotografering. Jag tror aldrig han missade ett enda medlemsmöte, på 90-talet träffades PhotoNatura varannan söndag, och han var alltid positiv och beredd att hjälpa till. Jag minns särskilt en resa till Öland i PN: s regi där Henry, då i pensionsåldern, var med. De flesta av oss andra var både 30 och 40 år yngre och höll bra tempo både i fält och i stugan. Henry hängde med, visade prov på sin speciella humor och var dessutom den som kunde uppvisa det bästa partytricket: med sina rejäla nävar, som regelmässigt hade svårt att trycka på bara en knapp åt gången på kameran, fångade han plötsligt blixtsnabba flugor mellan tummen och pekfingret.

För ungefär tio år sedan slutade Henry komma på våra möten då sjukdomen satte hinder. Nu minns vi med värme hur kul vi hade medan han var med oss.
(Bilderna är Henrys orginaldia som är inscannade av Sven Persson)

PhotoNatura stödjer forskningen genom minnsesgåva till Alzheimerfonden.
Vännerna i PhotoNatura genom Martin Borg