PhotoNatura naturfotografiskt seminarium en succé

JohnnyP-seminarium-2291
Foto: Johnny Palmér

PN arrangerade den 14 mars ett naturfotografiskt seminarium i Fridhems folkhögskola, Svalöv. Syftet vara att sätta naturfotografin under luppen och dela med sig av erfarenheter och tips från några av PN:s fotografer. Efter att seminariet annonserats på PN:s hemsida och andra kanaler blev det snabbt fullbokat. Sammanlagt samlade seminariet 118 deltagare, varav några långväga och till och med från Danmark.

Efter ett kort välkomnande lämnade PN:s ordförande Thorsten Klint över till dagens conferencier Anita Campbell som skulle introducera de sex presentatörerna och hålla ordning på tiden.

Förmiddagens program bestod av tre presentationer på olika teman.

Först ut var Josefin Nilsson, som under rubriken ”Berättande bilder” berättade hur hon använder naturfotografi för att föra ut sitt budskap och stora engagemang för naturvård, i syfte att påverka allmänhet och beslutsfattare.

Nästa presentatör var Anders Henriksson, som i sitt föredrag ”Macro – med fokus på detaljer” visade bilder från den lilla världen och delade med sig av sin stora kunskap om makrofotografering.

Därefter följde en presentation av Jukka Lausmaa, som under rubriken ”Kreativ fågelfotografering” berättade gav tips om hur man kan variera sitt fågelfotograferande och skapa personliga fågelbilder med ganska enkla medel.

Efter en smaklig lunch var det dags för Marie Kantermo att äntra scenen. Marie ledde med skicklighet programpunkten ”Bildkritik – ett sätt att utvecklas som fotograf” och lyckades engagera stora delar av publiken i diskussion och konstruktiv kritik kring bilder som deltagarna i förväg skickat in.

Nästa presentation gavs av Magnus Persson på ämnet ”Bildspelsproduktion – utveckla dina egna bildspel”. Magnus gav många värdefulla tips på vad man bör tänka på när man sätter ihop en bildspel och visade bland annat exempel på hur valet av musik kan på verka det man vill förmedla.

Dagens sista fördrag gavs av Martin Borg och Sven Persson, som under rubriken ”Landskapsfotografering – 10 budord för landskapsfotografer” delade med sig av sin stora erfarenhet och skicklighet inom ämnet. Som rubriken på föredraget utlovat, fick åhörarna med sig tio konkreta tips för att lyfta sina landskapsfotografier till en högre nivå.

PN vill tacka samtliga som deltog för ett mycket trevligt seminarium i naturfotografins tecken. Att döma av en uppföljande enkät var seminariet mycket uppskattat och uppfyllde mer än väl deltagarnas förväntningar. Vi ser fram mot att följa upp detta med liknande arrangemang framöver!