PhotoNatura på internationellt möte

Soluppgang_1050pxACampbellFoto: Anita Campbell

IFWP, International Federation of Wildlife and Nature Photography är en sammanslutning av f.n 15 naturfotoföreningar med syfte att främja naturfotografin främst inom Europa. Årligen hålls ett möte för fotografer vars lokala föreningar är anslutna till IFWP.

Vid 2015 års sammankomst i ett vårlikt Spanien deltog ett 100-tal fotografer. De fyra deltagarna från PN, Carlo Pesjak, Anita Campbell samt Håkan och Elisabeth Liljenberg mötte upp i provinsen Salamanca i den västra delen av det spanska höglandet några mil från gränsen mot Portugal.

På programmet som arrangerades av den största spanska naturfotoföreningen AEFONA fanns möten, bildvisningar, resultat av den årliga fototävlingen samt en mängd fotoexkursioner runt om i de vackra omgivningarna.

Bland de inspirerande och omväxlande utflykterna fanns möjligheter att under fyra dagar fotografera storkar, gamar från gömslen, nattfoto, berg och regnskogsliknande dalar samt dehesan dvs den typiska betesmarken med gles korkekskog. Landskapet i den här delen av Spanien är glest befolkat, storslaget och varierat. Små ålderdomliga byar ligger mellan kullar och berg omgivna av dehesan, floder, bäckar och olivodlingar. Blomsterprakten med manshög vårljung, ginst och lavendel  innebar ännu fler utmärkta fotomöjligheter.

Vårt boende i den charmiga byn La Alberca blev en bra utgångspunkt för alla organiserade aktiviteter och även för egna kortare fotoutflykter i närheten. Vädret var inte riktigt på vår sida så en ballonguppstigning över dehesan tvingades man tyvärr ställa in. Men medlemmarna i AEFONA gjorde ett fantastiskt jobb med flexibilitet, generositet och gästfrihet så det mesta i programmet kunde genomföras och alla fotografer fick ut mesta möjliga av exkursionerna.

Många nya kontakter med naturfotografer runt om i Europa knöts, bland annat lyckades PhotoNatura locka José Ruiz, Spaniens kanske mest kände naturfotograf, att hålla en föreläsning under fotofestivalen i Hässleholm i mars 2016.

Nästa års (2016) IFWP möte kommer att genomföras i Slovakien i Tatrabergen.

Elisabeth Liljenberg

Lite bilder från resan.