Blå Jungfrun – Den hemlighetsfulla ön

blajungfrunomslagweb800px

Blå Jungfrun – Den hemlighetsfulla ön.

Ön Blå Jungfrun var långt in i modern tid sällan besökt på grund av sin otillgänglighet och sitt dåliga rykte. Ön var förr ökänd och sades vara hemvist för häxor och centrum för allehanda destruktiva krafter. Idag räknas Blå Jungfrun till en av de verkligt unika pärlorna i den svenska naturen.

Fotograferna Martin Borg och Ola Karlsson / PN har under arbetet med denna bok haft dispens från Blå Jungfruns övernattningsförbud, en absolut förutsättning för att kunna fotografera på allvar. I sammanlagt mer än en månad har de bott på ön och därigenom skaffat sig en unik möjlighet att följa naturens dygns- och årstidsväxlingar.

Blå Jungfrun – den hemlighetsfulla ön är den mest omfattande fotobok som någonsin har gjorts om nationalparken i Kalmarsund. Boken innehåller över 300 högklassiga fotografier från alla årstider: storslagna panoraman, spännande detaljer, suggestiva landskapsbilder och fascinerande porträtt av djur och fåglar. Boken vill både underhålla för stunden och kittla reslusten men också påminna om vikten av att ta hand om våra naturresurser – hade inte den hårdhänta stenbrytning som pågick på Blå Jungfrun för hundra år sedan stoppats hade ön sett mycket annorlunda ut. Naturvårdsutmaningar saknas inte heller idag.

Här kan ni läsa mer>