PhotoNatura-dagen 2017 – en succé

_44B0579
Foto: Rolf Carlberg

PN arrangerade den 4 mars 2017 PhotoNatura-dagen i Hässleholms kulturhus och Blå salongen. 

Syftet vara att sätta naturfotografin under luppen och dela med sig av erfarenheter och tips från några av PN:s fotografer. Efter att PhotoNatura-dagen annonserats på PN:s hemsida och andra kanaler blev det snabbt fullbokat. 

Sammanlagt gästades dagen av 140 deltagare, varav några långväga och till och med från Danmark.

Efter ett kort välkomnande lämnade PN:s ordförande Thorsten Klint över till dagens konferencier Anita Campbell som skulle introducera de åtta presentatörerna och hålla ordning på tiden.

Föreläsningarna var indelade efter tema och innehåll.

De första två passen handlade om vilda djur och deras beteende. 

Först ut var Håkan Liljenberg som under rubriken ”Vilt i fokus – Att fotografera däggdjur” berättade om hur han tänker och gör när han fotograferar vilda däggdjur. Att veta hur djuren beter sig i naturen är en stor viktig del men även att veta hur man själv beter sig. Minsta rörelse kan avslöja dig och du går miste om fina bilder den dagen. Håkan pratade även om hur man kan bli lite mer kreativ i sin fotografering. 

Nästa presentatör var Thorsten Klint, som i sitt föredrag ”Wildlife photography – Att förstå djurs beteende ger bättre bilder” pratade om vikten av att ha kunskap om djurs beteende om man vill lyckas med sina djurbilder och få till det lilla extra som gör att bilderna sticker ut lite. Thorsten visade oss intressanta jämförelser, fakta och likheter mellan olika djurarter. Att fånga djuren i rätt ögonblick gör att man ser mer av deras personligheter. 

Efter fikapausen på förmiddagen så var det då dags för temat landskap.

Peter Nilsson äntrade scenen efter fikat med sitt föredrag ”Grunderna i landskapsfotografering”. Han visade oss hur man ska tänka när man fotograferar såväl stora som intima landskap. Det finns mycket man kan tänka på när man fotograferar landskap och Peter visade många tydliga och bra exempel på ”bra” och ”dåliga” landskapsbilder. 

Därefter följde en presentation av Johan Schmitz, som gick under rubriken ”Fotografering i svenska fjällen för alla – Från första turen på Kungsleden till soloturer i stiglöst land”. Johan har varit i Svenska fjällen många gånger nu och delade med sig av sina erfarenheter han samlat på sig genom åren. Många bra tips såväl för nybörjaren som för den erfarne vandraren. 

Redan efter halva dagen var vi fulla med kunskap och en lunch satt fint. 
Efter lunchen gick temat mer över till fåglar.

Felix Heintzenberg äntrade scenen med sitt föredrag ”Fånga ögonblicket” – Naturfoto med blixt och ljusbarriär”. Han berättade om hur man med hjälp av blixtar kan frysa rörelser och framhäva motiven. Ljusbarriärer är också en teknik Felix använder sig av för att upptäcka snabba rörelser eller rörelser i mörker. Teknikerna använder han i sina projekt med fotografering av fladdermöss, ugglor och kungsfiskare.

Efter Felix tog Anita Campbell vid och pratade om fåglar i sitt föredrag ”Fåglarnas hemligheter – Vad står fågelfotografen inför?” Anita berättar om hur kunskap kan få dig att bli en bättre fågelfotograf. Det är viktigt att förstå fåglarnas beteende och hur de fungerar. Hon delade med sig av sina kunskaper från fåglarnas värld och bjöd på en och annan hemlighet.

Efter fikapausen på eftermiddagen så var det dags för dagens två sista föreläsningar.

Karlo Pesjak visade sitt föredrag ”Rymdvarelser på Stattena”. Han har under några års tid dokumenterat nattfjärilarna i området där han bor, Stattena. Det har blivit många olika nattfjärilar och han berättade intressant fakta om dem.

Dagens sista föredrag gavs av Tobias Dahlin och gick under titeln Undervattensvärlden på hemmaplan – en förunderlig resa i sjö och hav”. Tobias tog med oss ner under ytan och visade oss motiv från havsmiljöer längs Västkusten. Därefter fick vi dyka med ner i några svenska insjöar. En ny värld öppnade sig på stora duken genom Tobias bilder.

En intressant lärorik dag gick fort och PhotoNatura vill tacka publiken och alla som deltog för en mycket trevlig dag i naturfotografins tecken. 

Vi ser fram mot att följa upp detta med liknande arrangemang framöver. 

Artikel i Norra Skåne>
Artikel i Smålandsposten>