MEDLEMSKOLLEN/PN

Tobias Dahlin, som i augusti återigen blev svensk mästare i undervattensfoto.

Hallå Tobias, grattis till SM-vinsten i uv-foto!
Ja, hallå och stort tack! Kul att det emellanåt uppmärksammas utanför skaran av de mest inbitna uv-fotonördarna.

Var höll ni hus i år?
Traditionsenligt hålls finalen den näst sista helgen i augusti och för fjärde året i rad var tävlingen förlagd till Dyk-Leif i Hamburgssund. Det finns en ambition att tävlingen ska flytta runt till olika platser men då det kräver en hel del av dykoperatören så är det i realiteten få dykcenter som klarar av arrangemanget. Bland annat ska de ha båtar som rymmer 24 dykare, 12 fotografer med varsin parkamrat. Dessutom är ju vattnen utanför Hamburgsund väl lämpade för uv-foto.

Vad har parkamraten för uppgift?
Det är ju oftast endast vi fotografer som uppmärksammas och solar oss i medaljglansen efter tävlingarna vilket kan tyckas oförtjänt gentemot våra parkamrater som ofta har en stor del i framgångarna. Min egen parkamrat, Henrik Bengtsander, fungerar som modell på vissa vidvinkelbilder och gör ett stort jobb då det är långt ifrån alla förunnat att kunna inta fotogeniska
positioner i vattnet.  När jag fotograferar makro fungerar han också som motivletare och visar mig till nästa ställe så fort en bild är avklarad. I bästa fall räcker det då att jag bara behöver simma några meter för att skjuta in mig på nästa motiv.

Hur kändes tävlingen i år? Hade du svårare eller lättare för vissa av bilderna?
Första dyket valde jag, traditionsenligt, makro. I år med en 50 mm makrolins med 1,4 konverter. Efter en dryg halvtimme hade jag inte hittat ett enda lämpligt motiv och hade bara
knäppt en enda bild och kände paniken komma krypande. Då tiden är så pass begränsad gäller det såklart att kunna prestera även om förutsättningarna inte är optimala. Första dagens dyk gav ganska dåligt resultat vilket gjorde mig extra stressad att verkligen prestera under lördagens förmiddagsdyk. Under detta dyk (nu med vidvinkel) fick jag däremot ut ungefär vad jag föreställt
mig och flera av de bildidéer jag bar på genomfördes. Eftermiddagsdyket (då åter med makro) kunde därför dykas något mer avslappnat.

Du har väl  vunnit tidigare också?
Ja, jag segrade faktiskt första året jag ställde upp, 2008, och såg det då som om jag hade en hel del nybörjartur. Året därpå kom jag fyra och förra året slutade jag på andra plats så kanske är det inte bara tur jag har haft ändå?

Är man SM-vinnare är det väl naturligt att försöka ta ett steg till. Finns det internationella mästerskap också?
Ja, årligen arrangeras nordiska mästerskapen som är en inskickningstävling samordnad av de nordiska sportdykarförbunden där de olika länderna turas om att vara värdland. I år är det Danmarks tur och resultatet brukar redovisas i mitten av december. De två senaste åren har jag haft framskjutna placeringar: 2009 kom jag på en totalt andra plats och förra året på tredje (och bäst placerade svensk). NM och SM fungerar i sin tur som kvalifikationstävlingar för VM som är en splash-in-tävling som arrangeras vartannat år. Jag deltog för första gången tidigare i år under några dagar i maj, i Bodrum, Turkiet. Tyvärr utan topplaceringar.  Jag hade lite otur då min kamera gick sönder på sista träningsdyket. När jag i sista stund lyckades låna en ny så strejkade blixten under första dyket vilket gjorde att jag sedan fick tidsbrist – bara tre dyk för att få ihop bilder till fem klasser. Det var ändå en häftig upplevelse att få representera Sverige i ett landslag och tävlingen gav mig massor med nya erfarenheter som jag kan ha nytta av i mitt fortsatta fotograferande. 2013 går VM på Cuba och det vore fantastiskt om man fick vara med då. I VM tävlar man förresten med bilder direkt ur kameran, ingen redigering är överhuvudtaget tillåten.

Hur ser din vardag ut annars? Hur mycket tid lägger du på fotografering?
Till vardags jobbar jag heltid som lärare. Med tre stycken barn (8,6 och 4 år) och en fru med tio stycken hästar finns begränsningar för hur mycket jag kan hålla på med fotograferingen. Jag försöker vara effektiv när tillfälle ges. De senaste åren har jag snittat på ca 65 dyk/år vilket väl får anses som helt ok.

Har du något annat kul på gång inom UV-foto? Och var kan man se fler av dina bilder?
Närmast planerar jag en tur till Gulen vid Sognefjordens mynning i Norge i mitten av oktober. Platsen har en av världens bästa förutsättningar för fina kallvattensdyk, med en enorm biologisk mångfald och flera spännande vrak från andra världskriget. En kombinerad handbok/inspirationsbok i uv-foto med en hel del bilder planeras till våren och min hemsida, www.tobiasdahlin.se, uppdateras någorlunda regelbundet.

Då så, vi säger grattis en gång till och lycka till framöver!
Tack så mycket!

 


Makro: Porträtt på svart smörbult. Bildidén med ett fiskporträtt med symmetri hade jag redan innan tävlingen. Svårigheten med denna typ av bild är oftast att fiskarna är skygga och inte tillåter mig att komma tillräckligt nära. Med lite tur och lite skicklighet lyckades jag dock komma tätt inpå denna fisk. Det stående formatet förhöjer porträttkänslan. Djup ca 10 m.


Tema svart/vitt: Detta var en bildidé som jag redan provat i Gullmarsfjorden en vecka innan SM. Det stående formatet tillsammans med sjöborrens vassa taggar gör bilden aktiv. Min idé var att jobba med motiv som i sig är tämligen färglösa och som därför gör sig bättre i svart/vitt. Genom att underexponera bakgrund och rikta blixten från ovan kunde jag få omgivande botten helt svart vilket förstärker kontrasterna som bilden är uppbyggd kring. Djup ca 20 m.

 


Vidvinkel: Redan efter fredagens dyk bestämde Henrik och jag att vi skulle jobba djupt under lördagens vidvinkeldyk. Vi hade sett att sikten var bättre på djupet och att partiklarna (som ger back-scatter) var färre än på grunddelarna. Jag kan själv tycka att bilden vinner mycket på sin renhet och enkelhet. Under vattnet är de enkla bilderna med få element ofta de svåraste bilderna att ta. Min parkamrat, Henrik, har också en snygg position i vattnet. Bilden vann vidvinkelklassen. Djup ca 25 m.

SM i uv-foto – så funkar det
Tävlingen arrangeras av Svenska sportdykarförbundet (SSDF), vilket är ett specialförbund kopplat till svenska riksidrottsförbundet. Detta gör att tävlingen även formellt sett har SM-status. Plaketterna som delas ut är desamma som i alla officiella SM-tävlingar arrangerade i riksidrottsförbundets regi. På våren arrangeras ett SM-kval i form av en inskickningstävling (öppen för alla) där varje deltagare får delta med tre vidvinkelbilder och tre makrobilder. Bilderna granskas av en ”hemlig” jury (utsedd av SSDF uv-fotokommitté) bestående av tre personer varav minst två ska
ha erfarenhet av uv-foto. Juryn är anonym för de tävlande och även för varandra. De poängsätter bilder och de tolv fotografer som får flest poäng totalt av de tre domarna går vidare till final.

Då finalen är en så kallad splash-in-tävling (tävling på plats) är taket satt till tolv fotografer för att arrangemanget ska kunna genomföras. I tävlingen ingår tre dyk på vardera max en timme och till
maxdjupet 30 meter. Under dessa tre dyk ska fotografen producera två bilder per klass. Klasserna i finalen är vidvinkel, makro och tema. Temat varierar för varje år och meddelas via e-post ett par veckor före tävling. I år var temat svart/vitt (tidigare år har det varit ”yta”, ”ögonkontakt” och ”ljus- och ljussättning”). Sammanlagt sex tävlingsbilder lämnas alltså in till juryn (som är densamma som för kvalet) och dessa poängsätts efter tre parametrar: teknisk kvalité (1-5), komposition(1-5) och innehåll (1-10).

Varje fotograf är tillåten att redigera sina bilder enligt ”mörkrumstekniken”, dvs. man får i efterhand ställa vitbalans, nivåer etc. Däremot får man inte lov att redigera delar av en bild eller plocka bort exempelvis partiklar i vattnet.  Som referens till tävlingsbidragen skickar man med raw-bilderna. Det är naturligtvis också förbjudet att flytta eller röra djur under dyken.