Annette Seldén /PN föreläser på skånsk naturfotofestival 16-17 Mars 2012

Med kameran som naturvårdsverktyg – dokumentation av femton halländska naturreservat

När Annette Seldén, erfaren natur- och landskapsfotograf från Vallda på Onsalahalvön i norra Halland, bildade familj i mitten av 2000-talet förstod hon att det inte längre gick att göra några längre fotoresor. Äventyrliga fjällvandringar och utlandsresor lades på is – det var dags att upptäcka naturen på hemmaplan. Hon riktade in sig på Kungsbackas femton naturreservat som kunde erbjuda uppenbara fördelar för en småbarnsförälder med ont om tid men gott om bildskaparlust: snabb tillgänglighet och överraskande rika miljöer.

De första årens sporadiska fotograferande övergick 2008 till en mer systematisk dokumentation. Ju mer Annette fotograferade och lärde sig om de olika områdena ju mer växte projektet. Skötseln av naturreservaten blev en viktig del och hon började också filma, både från marknivå och från ultralätta flygplan vilket medförde både hisnande och besvärliga upplevelser. Havskajaken kom till stor användning i skärgården och en hjälmkamera på en halländsk cowboy som driver kor i ett av reservaten bidrog med en ovanligt färgstark, och oväntad, skildring av naturreservatsvardagen.

Under Skånsk naturfotofestival 2012 berättar Annette Seldén om vilka erfarenheter hon gjort under arbetet med sitt omfattande Kungsbackaprojekt. Hur tar man sig an uppgiften utan att drunkna i lösa trådändar, tekniska problem och samarbetsovilliga vädermakter? Med både stillbilder och filmklipp visar hon hur hennes treåriga arbete med att porträttera femton naturreservat växte fram.

Annette Seldén är medlem i både Naturfotograferna/N och PhotoNatura/PN. www.seldenphoto.se

Fotografisk utrustning: Nikonsystemet, fullformat. D700 + D3s samt en GoPro actionkamera.

Rekommenderat fotoområde: Besök naturreservaten i din hemtrakt! Utforska mer! Det finns massvis att upptäcka. Lev äventyrsliv på hemmaplan!

Seminarium med Annette Seldén: Fredagen den 16 mars kl 14.15 i Röda Salongen