Anita Campbell /PN föreläser på skånsk naturfotofestival 16-17 Mars 2012

Ett år på Nya Zeeland – To paradise and back

Naturen på Nya Zeeland är som skapad för en fotograf: dramatiska kuststräckor, mäktiga snöklädda bergskedjor, vulkaner, fantastiska molnhimlar och ett synnerligen unikt djur- och växtliv, både över och under vattenytan. Anita Campbell, fotograf från Höllviken i Skåne med natur som specialitet, tog med hela familjen och kameran för ett kreativt sabbatsår down under.

Var ska man börja fotografera när man har ett helt land till förfogande? Kanske i spåren av de mäktiga landskapen från Sagan om Ringen-filmerna. Många nyckelscener spelades in i nationalparken Tongariro, en miljö som är precis så vild och fascinerande som på filmduken med aktiva vulkaner, regnskogsområden och öppna gräsmarker. Tongariro har dubbel världsarvsstatus: både för sin spektakulära natur och för sitt maoriska kulturarv. Andra formliga fotografeldoradon med spektakulär natur är öarna Tiritiri Matangi, Stewart Island och Great Barrier Island, alla tre dessutom lyckade exempel på aktiva naturvårdsinsatser. Här, liksom på ett hundratal andra öar, har man framgångsrikt utrotat skadedjur som möss och råttor för att ge hotade fågel-, reptil-, och insektarter en fristad och en möjlighet att överleva.

Inte bara den Nya Zeeländska naturen gör outplånliga intryck på en besökare, även vädret sätter sina spår. Anita hamnade mitt i våldsamma skyfall som orsakade jordskred och sköljde bort både vägar och broar och som till och med spolade ut boskap till havs. Och att i båt ta sig ut till Stewart Island i de minst sagt förrädiska roaring forties (som där övergår till furious fifties) med snabba väderomslag och vithajsrika vatten skedde inte utan viss pulshöjning.

Anita Campbell har en bakgrund som forskare i neurokemi men är idag heltidsfotograf. Under Skånsk naturfotofestival 2012 visar hon ett urval av sina bilder från Nya Zeeland. Förhoppningen är att materialet ska resultera i en bok.

www.campbellarts.se

Fotografisk utrustning: Nikon D3.

Rekommenderat fotoområde: Nya Zeeland, naturligtvis. Det är en dröm för fotografer.

Landet har en dramatisk kuststräcka, tio gånger längre än Sveriges, fantastiskt ljus, häftiga moln och ett unikt djurliv. Nordöns vulkaner och många av dess öar tillhör mina favoritplatser.

Föreläsning med Anita Campbell: Lördagen den 17 mars kl 15.15 i Röda Salongen