Tobias Dahlin/PN föreläser på skånsk naturfotofestival 16-17 Mars 2012

Undervattensfotografi – tips och inspiration

Tobias Dahlin är en av Sveriges främsta undervattensfotografer. Senast sommaren 2011 vann han, i hård konkurrens, SM i UV-foto som avgjordes i vattnen utanför Hamburgsund i Bohuslän. I hans flerfaldigt prisbelönta bilder får man följa med på en förbluffande resa ner i djupen till en undervattensvärld med färger, djurliv och miljöer som fascinerar. Trots att jorden till 70 procent är täckt av vatten är livet i hav och sjöar för de flesta av oss fortfarande okänt. Med bilder som dessa längtar man dock dit.

Bildmaterialet i Tobias program under Skånsk naturfotofestival är främst hämtat från de tre senaste årens dykningar i svenska vatten och följer till viss del den kombinerade inspirations- och handbok han ger ut under våren 2012 – Bättre Bilder/Undervattensfotografering. Även festivalprogrammet bjuder på intressanta tips och knep inom UV-foto förklarat genom de fantastiska bilderna.

En av Tobias Dahlins lärdomar efter många års dykningar är att man inte behöver resa långt bort för att hitta fascinerande vatten att utforska – de finns praktiskt taget runt hörnet. En annan lärdom är att det mesta kan hända under ett dyk: vid ett tillfälle på 15 meters djup började kamerans fuktlarm blinka och tjuta. En snabb och nervös koll avslöjade vatten i kamerahuset. Efter en panikartad och alltför snabb uppstigning lyckades han ändå rädda utrustningen. Utom en detalj – just fuktlarmet hade kortslutit och fick bytas.

Tobias Dahlin bor på en gård i Ale utanför Göteborg tillsammans med fru, barn och tio hästar. Med tre barn under tio år och heltidsarbete som lärare finns det begränsningar för fotograferandet men han hinner ändå med ungefär 65 dyk om året. Han är medlem i PhotoNatura/PN och ansluten till bildbyrån Azote. www.tobiasdahlin.se

Fotografisk utrustning: Nikon D300 i Ikelitehus med en Ikelite DS125-blixt. Oftast använder jag brännvidderna 10,5 mm fisheye eller 50 mm makro, ibland med en 1,4x konverter.

Rekommenderat fotoområde: Den svenska västkusten. Det är förhållandevis lättillgängligt med många spännande miljöer och rymmer faktiskt ett exotiskt undervattensliv.

Seminarium med Tobias Dahlin: Fredagen den 16 mars kl 15.30 i Röda Salongen