Gorillor och schimpanser i Uganda – Thorsten Klint/PN, Marie Kantermo/PN

www.-klintphoto98

Från vårt månadsmöte söndagen den 3 mars visade Thorsten Klint och Marie Kantermo bilder och med spännande berättelser från resan till Uganda.

Vår fotoresa startade vid de spännande kratersjöarna i Kyaninga som ligger på cirka 1500 meters höjd. Kratersystemet är en direkt fortsättning på den östafrikanska förkastningssprickan och bär tydliga spår av vulkanisk aktivitet. Många intressanta arter som tofsörnar, solfåglar och inte minst änkefåglar fanns runt sjöarna.

I närheten ligger ett av Ugandas finaste schimpansområden, nämligen Kibale forest. Där gjorde vi ett oförglömligt besök hos schimpanserna. Mörk skog och hällande regn begränsade fotomöjligheterna men stämningen blev inte sämre av ett ordentligt åskoväder.

Efter en lång dags bilåkande kom vi sedan till kanalen mellan Lake Edward och Lake George där vi firande en lite ovanlig julafton med flodhästar och vårtsvin i trädgården. Kanalen bjöd på fina vattenmiljörer med många fågelarter som storkar, hägrar, örnar, saxnäbbar, kungsfiskare av olika slag samt vadarsvalor. En bonus var de badande elefanterna.

Nästa stopp var på busksavannen i Ishasha. Den likade mer de traditionella savannområdena i ex vis Kenya och Tanzania, men med mer buskar… suprise! Avsaknad av elefanter och giraffer var uppenbar. Lite kuriosa var de s.k. trädklättrande lejonen, men som kanske hellre skulle ha kallats de trädsovande lejonen. Ett karaktärsdjur var den endemiska uganda koben som har en viss likhet med det vi kallade McDonalds antilopen dvs. impala antilopen.

Biwindi impenetrable national forest (a world heritage site) var en speciell upplevelse med sin enorma luftfuktighet och bergssluttning på 45 graders lutning, precis som det ska vara i en regnskog. Det visade sig att de ”habituerade” gorillorna inte var så lätta att hitta. Väl framme, efter fyra timmars tuff klättring, fick vi en oförglömlig upplevelse tillsammans med en liten grupp stora bergsgorillor.

På Bushara Island, en lite ö i närheten av Kabale, fick vi stifta bekantskap med det ”riktiga” Uganda både vad det gällde mat och hygieniska förhållanden i form av tält och utedass. Även här fanns ett fantastiskt fågelliv. Lite roligt var det att höra sången från the Tropical Boubou, som vi alla kände igen från Kalle Ankas fågelexpedition på julafton.

Som sista anhalt fick vi uppleva en mer traditionell savann i områdena runt lake Mburu. Bland däggdjuren dominerade uganda kob och impala, men både topiantilop och buskbock var ganska vanliga. Speciellt för detta område var också en stor population av zebror och vattenbockar men vi saknade både lejon och elefanter. Det visade sig att de skjutits bort på order av en viss Idi Amin Dada.

Södra Uganda är sammanfattningsvis ett mycket grönt och fantastiskt vackert område med många höga berg och med en befolkning som har mat för dagen men inte mycket mer.

Marie-Kantermo-121222_DSC3045-2

Marie-Kantermo-121223_DSC3491-2

Marie-Kantermo-121223_DSC3548-2

www.-klintphoto18

www.-klintphoto128