PhotoNatura på Hallandsväderö

PhotoNatura har de senaste åren regelbundet arrangerat en vår och en höstexpedition för medlemmarna till intressanta fotoområden i södra delarna av landet.  För årets vårtur återvände vi till en av våra absoluta favoritplatser, Hallandsväderö.

Totalt deltog 12 medlemmar plus några familjemedlemmar uppdelade i två gäng om åtta personer under veckan. Övernattning är inte tillåten på Hallandsväderö förutom i lägenheter vid den gamla fyrvaktarstugan alldeles bredvid fyren på öns nordvästra del. Lägenheterna hyrs ut av församlingen i Torekov. Man tar sig dit genom en promenad på 1,5 km från båten men man får lite hjälp med bagaget genom bagagekärror som finns tills lån. Det är en bra hjälp för att få med sig allt som behövs, t o m dricksvatten får man bära med sig över ön.

Hela ön är fina fotomarker och variationen är mycket stor, det är bara att stiga ut genom dörren och man är mitt bland fotomotiven.  I år hade vi verkligen tajmat in vår tur perfekt i vecka 19, precis som lövsprickningen skedde. För det första gänget kom så var träden i stort helt bara med bara antydningar till grönt. Sedan gick det fort och de flesta träden (utom eken) var utslagna i slutet av veckan.

Det var stor aktivitet bland fotograferna under hela veckan och vi hittade alla våra egna favoritplatser och aktiviteter i den varierande naturen.  Snokarnas jakt på salamandrar fångades på många bilder och höll oss sysselsatta i många timmar. Fascinationen av formerna och linjerna i alträsket Tångakärret och den snabba förändringen av lövsprickningen i Söndrebokskok var också påtagliga och det var en hel del fotspår som vi lämnade efter oss ute i leran och bland löven efter sökandet av de intressanta bildvinklarna.

Det var mycket sökande efter intressanta motiv som kan skapa en intressant naturbild bland solnedgångar, klippstränder, sälar, harar och andra detaljer. Det blev en hel del lyckade resultat och några exempel hittar ni här.

Jag tror att jag kan säga för samtliga deltagare att det här var en fantastisk tur med fina förutsättningar och trevligt umgänge. Att få en möjlighet att tillbringa ett par dygn med övernattningar på Hallandsväderö är en förmån.
Erland Leide/PN