Intervju med Josefine Nilsson/PN

Josefine är en av våra nya medlemmar och här bjuds det på en intervju och några sköna bilder från henne.

Josefin Nilsson

presentera dig själv kortfattat!.
Jag är en 21 år gammal tjej som studerar till biolog och driver en verksamhet som fotograf och journalist.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Det är elva år sedan jag höll i en kamera för första gången. Den var analog och varje bild på filmrullen var värdefull. Med 36 bilder gäller det att vara selektiv. Efter det skaffade jag en digitalkamera och sedan en systemkamera och så var jag fast. Sedan dess har kameran varit min ständiga följeslagare.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
Det finns inget recept på en bra bild. För mig handlar fotografi mycket om känslor. En bra bild för mig är en bild där fotografen kombinerat tekniskt kunnande, kompositionsförmåga men framförallt lyckats förmedla en känsla. Det kan handla om att väcka nyfikenhet hos betraktaren eller få den att känna glädje eller sorg. Finns känslan i bilden så är den bra.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Berättelsen bakom bilden. Jag har ett stort miljöengagemang och tror att naturfotografin spelar en stor och viktig roll i miljöarbetet. Naturfotografi för mig handlar om historier. Det kan vara historier om arter som minskar i antal eller om ekosystem som förstörs av utsläpp. Jag vill förmedla kunskap med mitt fotografi. Det är det jag brinner för.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Det finns få saker som gör mig så lycklig som att vara ute i naturen, med en kamera i handen och höra en näktergal börja sjunga från ett buskage. Naturen betyder otroligt mycket för mig och har alltid gjort det. Jag har växt upp nära naturen, sprungit i sommardaggen till doften från syrenen och sett gråsiskorna flyga i den första frosten.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Glädjen i arbetsprocessen och berättelsen. I mina utställningar drivs jag av att berätta en historia. Det kan vara en historia om de fyra av tio avverkningar i svenska skogar som strider mot lagens krav på miljöhänsyn eller en historia om hur många ejderungar som varje år dör till följd av tiaminbrist.

Vad tror du medlemskapet i PN kommer betyda för digf?
Otroligt mycket. Det är en chans att fortsätta utvecklas och inspireras av andra fotografer.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Jag har producerat fyra böcker och haft fjorton utställningar från Tyresta i norr till Stenshuvud i söder.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag vill fortsätta berätta historier om såväl miljöproblematik som lösningar på miljöproblematik.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Mattias Klum är fantastisk. Hans bilder sticker alltid ut ur mängden och får mig alltid att bli fascinerad och inspirerad. Utöver honom har jag en hel drös med andra fotografer som Alexander Mahmoud, Joel Marklund, Erica Gerdemark, Brutus Östling och flera andra PhotoNatura-fotografer som jag följer intensivt. Att se andra fotografers bilder är otroligt lärorikt och inspirerande.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Öva. Öva. Öva. Man kan inte nog poängtera vikten av att lära sig fotografi just genom att se världen genom kameralinsen. Sedan är det också otroligt lärorikt att titta på andra fotografers bilder och försöka analysera vad det är med de bilderna som tilltar just dig. Ett annat råd är att försöka hitta en nisch inom fotografin som just du brinner för extra mycket. Att specialisera sig och försöka hitta sitt eget bildspråk är otroligt viktigt.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?
Jag är väldigt självkritisk och tycker om mina egna bilder endast i perioder. Efter ett tag hittar jag nästan alltid något som jag tycker hade kunnat bli bättre eller mer intressant med bilden. En bild som jag dock fortfarande tycker om är bilden av ett gäng sillgrisslor på Stora Karlsö. Man ser bara deras siluetter där de står på klipporna tätt tillsammans. Det är en bild där jag verkligen jobbade för att hitta rätta vinkeln, rätta inställningarna och rätta kompositionen när jag fotograferade. Jag tycker den är spännande. Jag blir glad när jag ser den.

Tordmuleparet Sillgrisslesiluetter Hjort Vågor Trana