Intervju med Camilla Noresson/PN

Camilla är en av våra nya medlemmar! Här bjuder vi på en läsvärd intervju och tjusiga bilder därtill!

Camilla
Presentera dig själv kortfattat!
Jag är en äkta skåning på 46 år som är född och bosatt i Malmö. Arbetat många år i restaurangbranschen och är kock i botten men har lämnat grytorna och arbetar nu med administration i samma företag. Kreativitet är något som är viktigt för mig. Har ständigt något pyssel på gång. Nu har fotograferingen tagit över och ger näring åt den ådran.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Fotografering har alltid lockat mig men på 90-talet köpte jag en analog systemkamera och började lära mig lite men det var inte förrän jag skaffade mig en digital systemkamera och ett riktigt makro 2008 som jag började experimentera och lära mig på allvar. Sedan dess har det blivit en hel del fotograferande.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
En bra bild ska tala till mitt inre. Beröra mig känslomässigt på något sätt. Jag kan tycka om många bilder och de kan vara perfekta ur många aspekter men berör den mig inte känslomässigt så talar den inte till mitt inre. Vill gärna känna det lilla extra. Men visst finns det bra bilder av den mer dokumentära typen.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Jag gillar att experimentera med skärpedjupen och ljuset och lägger stor vikt vid det när jag fotograferar. Speciellt i makrobilder. Jag vill förmedla skönhet men även dramatik och känsla. Jag vill beröra och visa hur vacker och omväxlande naturen kan vara och föredrar att göra det ur ett lite mer konstnärligt perspektiv.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Jag har alltid älskat naturen och har ända sen jag var liten vistats mycket ute. Har många barndomsminnen från ljuva somrar i Blekinge. Finns det något härligare än att sitta vid havet och blicka ut över horisonten eller att strosa runt lugnt och ro i skogen och upptäcka dess mångfald. Eller att krypa runt på marken med makrot och hitta saker man inte ser annars. Man kan nog klassa mig som en känslosam naturromantiker på många plan. Naturen får mig att må bra.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Förutom att det får mig att må bra, är avstressande och fyller på mina energinivåer så vill jag förmedla ett budskap. Jag gillar inte att naturen förstörs och att vi tar oss rättigheter mot andra arter ofta utan respekt. Jag vill visa med mina bilder att naturen är vacker. Få folk att inse att vi måste bevara den väl och förvalta vårt ursprung till nästkommande generationer. För naturen är faktiskt vårt ursprung och vi är bara en del av den även om mänskligheten tar sig större friheter. Jag tycker det är förskräckligt att barn inne i Malmö inte ens vet att vi har en bokskog bara en bit utanför staden. Hur ska man få dem att förstå. Där är min förhoppning att alla naturfotografers bilder kan visa detta och att de på det sättet inser hur viktigt det är.

Vad tror du medlemskapet i PN kommer betyda för dig?
Jag tror inte utan är helt säker på att det kommer att bli en utveckling i mitt fotograferande. En rejäl inspiration och utmaning. Det behövs också ibland.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Nej det kan jag inte skryta med. Jag har deltagit i några intervjuer och tävlingar och år 2013 vann jag Vårgårda Naturfotofestivals fototävling.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag vill fortsätta lära mig mer och utveckla mitt fotograferande. Sprida naturens budskap och så får vi se vad framtiden erbjuder.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Oj, den är svår för jag har genom åren tittat på så mångas bilder. Det finns många, många fotografer vars bilder jag beundrar och inspireras av. Listan skulle kunna göras jättelång. Tittar mycket på bilder både på nätet och i tidningar. Det är också roligt att se hur andra fotografer växer med sina bilder och följa dem.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Finns ett väldigt bra uttryck som säger mycket och det är att ”övning ger färdighet”. Behåll nyfikenheten och var inte rädda för att experimentera och prova. Och sen vill jag tillägga att man ska aldrig tro att man är färdig. Även den bästa mästerkocken tränar fortfarande matlagning om man drar en paralell.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?
Vad jag favoriserar i mitt eget material kan skilja väldigt mycket för stunden. Jag kan också vara kritisk mot mig själv. Det är många aspekter som spelar in. Vilket humör man är på, vad man känner för och hur man mår är några faktorer. Men av de som ni ser i detta inlägg så är det 2 st som berör mig väldigt mycket känslomässigt. Det är ”It´s Open” för den är tagen just på den platsen där jag vistades väldigt mycket som barn så den framkallar en känsla av lycka hos mig. Sen är det ”In memory of a friend” vilken är ett uttryck av stor sorg då jag några dagar innan fått veta att en nära vän dött i en trafikolycka. Svanen symboliserar min vän som plötsligt är så otillgänglig men som finns kvar ändå i minnena. Den bilden hade inte blivit till utan den sorgkänslan just då. De två bilderna är typexempel på vad jag menar med att jag vill förmedla känsla och beröra. Om jag ser andras bilder som berör samma känslor kan jag känna samma sak som jag känner med mina egna bilder. Jag härleder ofta bilder till en känsla jag kan identifiera inom mig själv.

”It´s Open
It´s open
In memory of a friend
In memory of a friend
To bow La Familia
5