Intervju med Viktor Sundberg/PN

Viktor är en av våra nya medlemmar! Här bjuder han på trevlig läsning och tjusiga bilder därtill.

viktor 6
Presentera dig själv kortfattat!
Jag är 36 år gammal, född i Australien och bodde de första sju åren av mitt liv i England innan jag flyttade till Sverige 1985. Idag bor jag med min familj i Mölnlycke, strax utanför Göteborg. Jag jobbar dagtid med marknadsföring och driver även ett eget företag sedan 2002 där jag fotograferar, skriver böcker och håller fotokurser i både natur och studio.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Jag har fotograferat sedan 1998. Min första kamera var ett spontanköp som visade sig bli den bästa investering jag någonsin gjort. Jag blev helt fascinerad och som pånyttfödd började jag se världen på ett nytt och annorlunda sätt. Jag förstod direkt att foto var min grej. Det klickade kan man säga!

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
När det känns rätt, då är bilden bra! Man kan givetvis prata om bildkomposition, exponering och ljus, men det finns mer abstrakta och svårdefinierade variabler att ta hänsyn till. En bra bild ska givetvis väcka uppmärksamhet och förmedla en känsla. Men jag vill också kunna sätta mig in i situationen och känna vad fotografen upplevde i fotoögonblicket. En naturbild får gärna vara abstrakt, mystisk eller realistisk, men den bör alltid vara förankrad i verkligheten.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Mina kustlandskap kan vara dramatiska eller fridfulla men är alltid fotograferade med rejäl förgrund för att skapa djup. Jag försöker även fånga ögonblick där det händer något lite extra med ljus, himmel och vatten så att jag kan visa upp naturen från sin bästa sida. Typiskt för många av mina fågelbilder är att de är svartvita, något som många kommenterar och tycker är lite underligt.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Som ung spenderade jag somrarna i Bohuslän. Där hoppade jag runt bland klipporna, klättrade i bergen och badade i havet. Därför känner jag en speciell relation till de landskap jag fotograferar. Jag har alltid varit intresserad av kusten, havet och marina djur. Jag har även studerat biologi, ekologi och evolutionsteori på universitet vid sidan av mina studier inom ekonomi. Jag spenderar mycket tid ute i naturen och får jag med mig en kamera och ett stativ är fullständigt nöjd med livet.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Att få komma ut i naturen och uppleva den på nära håll. Jag älskar lugnet, men även spänningen som uppstår då något oväntat händer. Jag älskar att förmedla mina upplevelser av naturen vidare genom mina bilder och hoppas på så sätt inspirera människor till att förstå hur fantastisk den är.

Vad tror du medlemskapet i PN kommer betyda för dig?
Jag är mycket glad och stolt över att ha blivit invald. Jag strävar efter att ständigt utveckla mitt fotograferande och medlemskapet i PhotoNatura innebär att jag får nya möjligheter att utvecklas tillsammans med en grupp fantastiska fotografer. Jag hoppas även kunna bidra på ett positivt sätt till föreningens utveckling.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Jag är författare till böckerna ”Bättre bilder / Fotoskolan 1” samt ”Bättre bilder / Fotoskolan 2”. Utöver en del mindre utställningar hade jag sommaren 2013 min första riktiga och egna utställning med kustbilder på konstgalleri Eugén & William i Göteborg. Vad gäller föreläsningar och bildvisningar blir det ganska mycket då jag jobbar som kursledare för Canon i Göteborg samt driver en egen kursverksamhet. Jag åker även med Canon på Fotomässor och andra event för att hålla mindre föredrag och marknadsföra Canons Fotoskola. Jag har även hållit bildvisningar i ett tiotal fotoklubbar i Sverige. Förra året hade jag även en femsidig intervju i den brittiska tidningen ”Digital Photographer” vilket jag tyckte var fantastiskt roligt.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag har ständigt många tankar och idéer om hur jag ska utveckla mitt fotograferande. Det finns även många platser jag skulle vilja åka till och ett par av dem ska jag besöka i år. Annars försöker jag att inte tänka för långt fram i tiden utan fokuserar istället på att komma ut i naturen och fotografera så mycket jag bara kan.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Jag älskar Ansel Adams och Nick Brandt men inspireras även av Henri Cartier-Bressons sätt att tänka då det gäller att fånga ögonblicket, trots att jag jobbar med helt andra motiv. Den fotograf som inspirerat och lärt mig mest är förmodligen fågelfotografen Arthur Morris genom boken ”The Art of Bird Photography” som jag tycker är helt fantastisk.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Lär dig att exponera rätt och läs på reglerna om bildkomposition. Även om du inte följer reglerna ger de dig en utgångspunkt så att du med tiden kan skapa dig ett eget bildspråk. Låt aldrig kompositionsregler stå i vägen för ett kreativt beslut. Lyssna på kritik, men lär dig känna tryggheten i att du själv gillar de bilder du väljer att visa upp.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?

victor 1 victro 4 viktor 3victor3 victor 5