PhotoNatura och Hässleholms kammarorkester ger bildsatt konsert

15 mars 2014 öppnas portarna för Skånsk Naturfotofestival i Hässleholm. kl. 08.00 och håller på till kl. 17.00.

Skånsk Naturfotofestival är idag en välkänd och ledande mötesplats för naturfotografer från Sverige, Norge och Danmark. Festivalen lyfter fram naturbildens värden och visar alternativen mellan förstörd och oförstörd natur samt till del ett Skånskt fokus. Festivalen genomförs i fantastiskt fina och väl fungerande Hässleholm kulturhus. Här finns 3 salonger, där den största (röda salongen) tar ca 400 besökande.
Mer info och här kan ni köpa biljetter till föreläsningar osv. http://naturfotofestival.se/

 

Röda Salongen kl: 14.00
© Sven Persson / swelo.se

Som inledning på Skånsk naturfotofestivals eftermiddagspass kommer Hässleholms kammarorkester att bjuda på en ovanlig konsert: Under en halvtimme spelar de särskilt utvalda musikstycken till ett bildspel med naturbilder. Programmet, betitlat Jorden runt på 30 minuter, innehåller bilder från bildgruppen PhotoNaturas medlemmars olika resor runtom i världen och med stöd av den nära 20 musiker starka orkestern blir resultatet något sällan upplevt och närmast unikt.

– Vi har lagt ner möda på att välja musik som verkligen passar till naturbilder, berättar Anita Campbell från PhotoNatura som är en av de ansvariga för bildspelet. Mycket av den välkända klassiska musiken kan kännas lite uttjatad och en hel del passar helt enkelt inte. Vi har snarare valt stycken med en häftig och dramatisk karaktär snarare än romantiska och lågmälda stycken, berättar hon.

Musiken är vald i samarbete med orkestern och bjuder inte bara på välkända, klassiska kompositörer.

– Det finns en hel del oerhört fin musik som komponerats till bilder, film och tv av nu verksamma kompositörer som John Williams, Hans Zimmer, Thomas Newman, Philip Glass och Trent Reznor, säger Anita Campbell. Det är musik som är värd större uppmärksamhet och det har varit härligt att botanisera bland deras verk.

Repetitioner och finlir med bilderna pågår i detta nu och även om det är ett inspirerande arbete finns svårigheter att övervinna.

© Sven Persson / swelo.se © Sven Persson / swelo.se © Sven Persson / swelo.se © Sven Persson / swelo.se © Sven Persson / swelo.se © Sven Persson / swelo.se © Sven Persson / swelo.se
– Ett trettio minuter långt bildspel ställer krav både på musikerna, på oss som gör bildspelet och på publiken, säger Anita Campbell. Normalt sett är bildspel betydligt kortare. Men vi tror att det kommer att funka och att det blir en häftig upplevelse. Lättillgänglig, digital musik i all ära men levande musik ger ju trots allt en mycket rikare och större upplevelse. Vi hoppas att musiken från Hässleholms kammarorkester skall få folk att haja till och njuta lite extra mycket samtidigt som bilderna lyfts till ännu högre upplevelsehöjder!