Skånsk Naturfotofestival 15 Mars 2014 i Hässleholm Kulturhus

 

logo_naturfotofestivalen
Det är inte så lång tid kvar till festivalen slår upp portarna, ett fantastiskt program för dig som natur och eller fotointresse. Med andra ord är det dags att boka biljetter! Men vänta inte då det är strykande åtgång av sålda biljetter! http://naturfotofestival.se/?portfolios=boka-din-biljett-nu

Produktvisare kommer givetvis finnas på plats om du vill kika på nyheter eller köpa någon utrustning.

Kom och möt PhotoNatura under festivalen!
Vi har två medlemar ur föreningen som visar bilder i Röda salongen, Patrik Larsson /PN /N
och en av våra nya medlemmar Felix Heintzenberg /PN.

PhotoNatura kommer finnas på plats i vår egen monter där ni möter några av våra medlemmar, vi kommer bla sälja vår nya bok ”Nära
Passa på att köpa boken till mässpris!

Nedan finner ni ett axplock om vad som händer på festivalen!

Fotoutställning
Jan Grahn – Naturnära fotografi
Utställningshallen, Hässleholms kulturhus
15 mars – 12 april 2014
Vernissage 15 mars kl 13.00
fri entré

JG_portratt
– I mitt naturfotograferande är det själva vistelsen i naturen som är det primära, möjligheten att göra nya upptäckter, att genom kameran få uppleva naturens skiftningar och mångfald. Och kanske att f känna tillhörighet. Detta är den verkliga drivkraften och belöning för mitt arbete med kameran.

Jan Grahn har utsetts till årets naturfotograf 2011 av Naturvårdsverket för sitt poetiska och kreativa bildspråk. Som fotograf är ha autodidakt och något av en nestor inom svensk naturfotografi och var med och bildade föreningen Naturfotograferna. I mer än femtio år har han hämtat sina motiv såväl här hemma som på annat håll i världen med natur och kultur som främsta inspirationskällor.

Han är väl representerad i tidskrifter och böcker med bilder och artiklar, har han hunnit med tre bokutgåvor, många utställningar och ännu fler föreläsningar. Jan Grahn är född och bosatt i Trollhättan.

 

Röda salongen genomförs följande bildföredrag

Kl. 9.00 – Invigning

Kl. 9.15 – 10.00   Mats Andersson /N – Möten

Mats Andersson är en av de senaste årens mest kreativa svenska naturfotografer. Med en egen, mycket personlig bildstil närmar han sig sina motiv inte för att dokumentera utan för att hitta ett tilltalande konstnärligt uttryck. Bilderna har …  Läs mer >>>

KL 10.15 – 11.00  Patrik Larsson /PN /N – Sett med mina ögon

Patrik Larsson har under de senaste åren etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta landskapsfotografer. Hans detaljrika, välkomponerade bilder från främst svenska kustlandskap och de stora nationalparkerna i sydvästra … Läs mer >>>

Kl. 11.15 – 12.00   Jan Grahn /N – Den underbara resan

Jan Grahn, utsedd till årets naturfotograf 2011, är en av Sveriges mest välkända och uppskattade naturfotografer. Han var med och startade Naturfotograferna/N 1966 och har under mer än sex decenniers fotograferande i naturen, gärna i de … Läs mer >>>

Lunchuppehåll med vernissage i utställningshallen

Kl. 14.00 – 14.30  PhotoNatura och Hässleholms kammarorkester ger bildsatt konsert

Som inledning på Skånsk naturfotofestivals eftermiddagspass kommer Hässleholms kammarorkester att bjuda på en ovanlig konsert: under en halvtimme spelar de särskilt utvalda musikstycken som ackompanjemang till naturbilder som visas på projektionsduken. För samarbetet står Anna Tengstrand från kammarorkestern och Anita Campbell från PhotoNatura… Läs mer>>>

Kl. 15.00 – 15.45   Felix Heintzenberg /PN – Nordiska nätter

Felix Heintzenberg har under de senaste åren satsat mycket tid och kraft på ett annorlunda projekt. Han har följt och fotograferat det rika och för många okända djurliv som utspelar sig nattetid, från de stora rovdjurens vandringar och jakt på byten till… Läs mer>>>

Kl. 16.15 – 17.00  Peter Gerdehag – Mitt liv med Hästmannen och Kokvinnorna

Peter Gerdehag är sedan ett par decennier känd som en av Sveriges mest kompetenta och namnkunniga natur- och landskapsfotografer, inte minst som skildrare av det borttynande äldre odlingslandskapet. Oavsett om motiven är… Läs mer >>>

Kl. 17.00 Avslutning

 

Nytt för i år är att vi i en av biosalongerna på Hässleholm kulturhus genomför filmvisningar och filmworkshops.

Kl. 11:00 Invigning med Anders Nordgren/Scandinavian Photo

Kl. 11:15 – 12.00 Aramis Film&Media, Patrik Waernbaum

Rîvarkulan 3
Patrik Waernbaum kommer under Skånsk naturfotofestival att berätta om sina erfarenheter från ett helt yrkesliv med naturfilm i fokus. Som ung fältbiolog blev han snabbt en tongivande fotograf inom den svenska naturfilmen, inte minst som en av de drivande krafterna inom Storkprojektet. Patrik tar oss med på en spännande resa genom fyra decenniers filmarbete med både nationella och internationella projekt, allting med natur som en stor gemensam nämnare.

Han berättar om naturfilmens utveckling från 1970-talets studiosändningar till Naturrutans fritt dokumentära verksamhet där han bland annat arbetade tillsammans med Jan Danielsson. Med en fältbiologs perspektiv fick Patrik Waernbaum möjlighet att i takt med teknikutvecklingen förmedla naturens och naturfilmens magi rakt in i svenskarnas vardagsrum. Med en visionär passion för naturens sammanhang har han under nära fyra decennier fungerat både som uppskattad naturfilmare och som stöd och konsult åt många andra. Än idag är han en inspirerande förebild med ett öppet sinne för all den nya teknik som ständigt lanseras.

Kl. 12:00 till 14:00 Lunchuppehåll med Vernissage och Minimässa Film/Video

Kl. 14:00 till 14:30 Teknik för den Moderne naturfilmaren. Anders Nordgren Scandinavian Photo

anders_nordgren-1
En uppdatering av tekniska prylar och möjligheter för filmare..

Kl. 15:00 – 15.45 Marcus Skogström Photography – Lighting is a never ending education – and I never get tired of going to class…

news_1942
Marcus Skogström arbetar som filmare men har också en djup passion för stillbild. I båda fallen utnyttjar han helst det naturliga ljuset. Han har mycket stor erfarenhet av olika tekniklösningar som han under Skånsk naturfotofestival delar med sig av på ett enkelt och naturligt sätt. En av de största nyheterna inom filmvärlden är 4K och här kommer Marcus att berätta om både fördelar och nackdelar. www.mskogstrom.com www.pixeltouch.se

KL: 16.00 – 17.00 Hemlig gäst som offentliggörs senare!