Karlo Pesjak/PN – ”Ack Värmeland du sköna”‏

11_0846

Text & bilder: Karlo Pesjak

Tystnaden bryts av storlommens ödesmättade skrik. Det är en underbar upplevelse, som man inte glömmer. Fåglar upplever vi starkt genom deras olika läten som vi hör i bildprogrammet.

På väg till Värmland stannar vi till i Stabäck vid sjön Snyten och ser på eldens härjningar i Västmanland 2014.  Väl inne i Värmland besöker vi gruvområdena Persberg och Långban. Från Tossebergs-klätten ser vi Fryksdalen och passar där på att besöka Selma Lagerlöfs Mårbacka, innan vi fortsätter till Torsby. Där åker vi skidor i skidtunneln, besöker rökstugor och åker till finngården Ritamäki. Andra sevärdheter i Värmland är Branäsbacken med sin hisnande utsikt över Klarälven, vattenfallen Digerfallet och Tällåstupet. Glaskogens naturreservat erbjuder goda möjligheter för milsvida vandringar längs slingrade vattendrag och små och stora sjöar.

Förutom av Mårbacka representeras kulturen av Rackstamuséet i Arvika  med fina konstutställningar. På en parkbänk i Filipstad gör vi sällskap med Nils Ferlin och vi beser också Alsters herrgård, Gustav Frödings födelseplats. Vi besöker vidare Brunskogs och Manskogs kyrkor. I  Hammarö kyrka vid Vänern beser vi medeltida målningar. Här på Hammarö får vi se den rödaktiga gnejsen bandad med andra bergarter som är geologiskt intressanta.

Följ med på en resa genom Värmland och upplev natur, landskap, växter, djur och kultur.