Helén Hjalmarsson/PN


Presentera dig själv kortfattat!
Jag är 49 år,född skåning och bosatt mitt i Skåne/Höör sen tonåren. Jag bor så att jag har skogen runt husknuten,vilket betyder oerhört mycket för mig.
Min arbetskarriär började som undersköterska på lasarettet i Lund men det tog en snabb vändning över till byggbranschen där jag stannade i 22 år. Efter det att en epok gick i graven visste jag inte vad jag ville bli när jag blev stor,så jag tog tillfället i akt och gick tillbaka till vården och jobbar idag i nattpatrullen/hemtjänsten här i Höör.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Jag fick min första anologa kompaktkamera när vi åkte till Saudi Arabien 1979 där min far jobbade. Början på 90-talet köpte jag en analog digitalkamera sedan dess har jag fotograferat mer eller mindre alltid och sen tog det fart riktigt 2011 när jag köpte en digital systemkamera som sommarpresent till mig själv. Från 2013 har jag ägnat mitt fotograferande åt det lilla och intima landskapet.

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
En bra bild ska beröra mig känslomässigt på något sätt.En bild är inte bara en bild,det kan vara tex kyla,värme,glädje,sorg eller mystik…något som får mig att fångas i bilden med tanken eller får mig vilja se den igen och igen. Den ska helt enkelt ”fånga” mig.

Vad är typiskt för just dina bilder?
Mina bilder är oftast från det lilla och intima landskapet. De är kreativa och har en berättelse där jag har kort skärpedjup och jag fångar en detalj i det stora hela. Ljuset har ofta en stor betydelse så att jag kan fånga detaljen och känslan i just den stunden,vilket gör att jag gärna ligger och väntar på ljuset eller så hittar jag ett motiv i en ljusstrimma. Även om jag oftast går med näsan i marken eller ligger och kryper i myllan så har jag stunder där näsan pekar uppåt och jag fångar det stora landskapet och då är det framför allt träd eller vatten i rörelse som fastnar på linsen.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
Naturen har alltid haft stor del och betydelse i mitt liv och jag älskar den. Som barn bodde vi så att skogen,bäcken och dammen var precis runt husknuten där jag räknade alla småkryp och räddade grodor,paddor och daggmaskar. Idag är framför allt naturen en energikälla där jag har möjlighet att samla intryck och vårda dem väl. Känslan och harmonin av att stå i skogen och lyssna på tystnaden och se ljuset strila in mellan träden,att sitta vid vattenfallet och höra dånet av vattnet i rörelse eller stå vid strandkanten och följa vågornas rörelse och se färgerna skifta.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Glädjen att få komma ut i naturen och uppleva den här och nu och njuta av varje stund.Att få stanna upp och njuta av det vi har runt omkring oss och fylla mina sinnen. Jag älskar att kunna förmedla naturen genom mina bilder med känsla och glädje till betraktaren så att jag förhoppningsvis kan locka ut dem i naturen och uppleva det vi har så nära och hur fantastiskt vi har det.

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Jag blev invald i år (2018).Jag är glad och stolt över att ha blivit invald och det betyder otroligt mycket och jag är mycket förväntansfull.Jag ser fram emot nya utmaningar och det ska bli inspirerande,speciellt med så många duktiga fotografer och brett spectra i föreningen.Jag tror att PhotoNatura kommer att ge mig möjligheter att utvecklas som fotograf och att jag kan bidra något positivt.

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Någon bok har jag inte gjort. Sedan 2014 har jag deltagit i 20-tal utställningar,både mindre och större. Bildspel och föreläsning har hållits.Förra året var jag med i Lokaltidningen i Malmö inför en utställning och även i en intervju i Skånska Dagbladet om mitt fotorgaferande och Instagram.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jag har ständigt nya tankar,bilder och ideér i huvudet så jag fortsätter mina skogsrundor på olika håll varje dag med kameran och Bosse (min Jack Russel 7 år) för att utveckla mitt fotograferande.Ett måste är att jag tar tag i min kunskap om bildspel lite mer.

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Den fotograf som insprerat mig mest och lärt mig oerhört mycket är Patrik Larsson.Även om han är landskapsfotograf har jag tagit del av detta till mitt lilla och intima landskap.I macrovärlden har jag många som jag inspireras av på olika sätt så där kan jag inte specificera någon.

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Det ska vara roligt och framför allt ha kul!! Var inte rädd för att ge dig ut i ur och skur,bli skitig och njut. Lär dig kameran och grundreglerna och fotografera mycket så att kameran blir din kompis. Titta mycket i fotoböcker och läs hur andra fotografer tänker i sitt skapande – stor inspirationskälla.Låt aldrig reglerna stå ivägen för ditt bildskapande utan hitta din egen bildstil och jobba med den och utveckla den. Njut och ha roligt!

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?