Naturen kring Devonport, Nya Zeeland

Här får vi se härliga bilder från Nya Zeeland och trevlig läsning från  Anita Campbell/PN
Fyra månader har nu helt enkelt rasat iväg på Nya Zealand. Det börjar bli sommar och naturen står i full blom här i Devonport, på Nordön. Det har varit ganska regniga vinter- och vårmånader men med luckor för fotografering. Har några naturbilder ifrån min närmaste omgivning i Devonport, som f.ö. är ett mycket populärt turistmål med en intressant historia, fina stränder och promenadstråk, inbjudande kaféer och restauranger. Förutom att det varit en gammal Maorieutpost och -hamn sedan 1300-talet, är det idag den primära hemvisten för den Kungliga Nya Zeeländska Marinen. Två inaktiva vulkaner utgör fina utsiktsplatser över inloppet till Auckland och över Aucklands siluett. På en av dessa har jag stått när jag tagit flera av bilderna. Rester av gamla vulkanutbrott går i dagen överallt. Här finns också en del fågelliv och i vattnen runt  Auckland och Devonport siktas delfiner och späckhuggare med jämna mellanrum. Häromveckan kom sex vuxna späckhuggare med två kalvar in i Aucklands hamn. Jag missade förstås spektaklet, så späckhuggarbilderna får vi vänta med, tyvärr. Har träffat en Nya Zeeländsk fotografkollega här som vunnit Veolia Wildlife Photographer of the Year fem gånger. Han skulle inte tvekat en sekund om han hade varit i närheten av späckhuggarna iförd full undervattensmundering, hoppat i och fotat dvs…..(smått galen m.a.o.) eller? Skulle ni?

Bilderna visar något av övärlden som ligger nära Auckland, Aucklands siluett i motljus och fåglar. Silvereye, Paradise shell duck (det är inte stolpmålaren som varit framme)(vanlig endemisk), kungsfiskare, Variable Oystercatcher (ovanlig endemisk), White-faced heron och Red-billed gull. Det är slående att flera av de Nya Zeeländska fåglarna, som Silvereye, kungsfiskare och andra, antagit färger med den färgskala man finner när man blickar ut över hav som omger Nya Zeeland och Nya Zeeländsk grönska. De starka turkosa färgerna på havet på bilderna är inte maximalt uppumpad mättnad i Photoshop, ”promise”. Cheltenham Beach är en mäktig strand vid norra Devonport (på bild med svart hund) och Rangitoto island mittemot Devonport är en relativt nybildad vulkanö som, bokstavligt talat, dök upp för bara 600-700 år sedan. Vulkanen är f.ö. 260 m hög, och även den ett populärt utflyktsmål. Dynamiken i naturfotograferandet kommer delvis av de snabba kasten i vädret, stundtals med makalös “ljussättning”, skillnaden mellan hög- och lågvatten (ca 3 m) och naturligtvis att man har tagit med sig ett par fräscha ögon som aldrig sett något liknande förut.
Med vänlig hälsning  Anita Campbell  23/11-2010