PhotoNatura-dagen 2019 – succé igen

PhotoNatura arrangerade ett heldagsarrangemang i Hässleholms kulturhus den 2 mars 2019 vid namn PhotoNatura-dagen.

Besökarna kom från alla håll och kanter och i publiken fanns även av långväga besökare från Danmark. Det blev succé även denna gång och inför fullsatt lokal invigde PN:s ordförande Thorsten Klint /PN dagen och lämnade sen över ratten till dagens konferencier Peter Nilsson /PN och han ledde dagen med bravur och finess.

Dagens gedigna program bestod av 6 föreläsningar och en programpunkt som hette Fem PN-fotografer visar och berättar – Boken ”Personligt”.

Det var nämligen inte bara en dag full med intressanta och lärorika föredrag. PhotoNaturas nya bok ”Personligt – Tanken bakom bilden” lanserades också och intresset blev stort. Boken finns här på hemsidan >>

Föredragshållarna bestod av medlemmar i PhotoNatura och deras uppgift var att dela med sig av all sin kunskap och erfarenhet inom sina olika discipliner.

Först ut var Jukka  Lausmaa med sitt föredrag ”Fotografera i skogen och fånga stämningen och mystiken”. Han bjöd på praktiska tips på hur man kan arbeta med multiexponeringar för att få till den där stämningsfulla känslan i skogsbilder som han är så duktig på. Han berättade även hur du ska titta efter motiv och komponera med enkelhet men även hur man bemästrar den röriga skogen. Allt detta illustrerade Jukka i fantastiska skogsbilder.

Efter Jukka var det dags för Mia Olovsdotter att prata om ”Bildfrön och bildspråk”. Mia kåserade om de fyra fotograftyperna jägaren, hantverkaren, poeten och berättaren. Till det visade hon bilder utifrån egna bildprojekt. Hon berättade och visade hur hennes bildfrön i form av bildidéer växt fram med hjälp av olika bildspråk och hur bildspråken kan förstärka olika uttryck. Mycket intressanta tankegångar och därtill vackra stämningsfulla bilder. Och en stor eloge till hennes dotter som skapat fin stämningsfull musik till bildspelen.

Så var det dags för Nils Elgqvist att presentera ”Bilden, tjädern och artskyddet”. Nils tog oss med till markerna runt Nybro där han har flera tjädergömslen. Han berättade om hur han tänkt och planerat sitt gömsle för att kunna få till de bilder han vill ha. Han berättade också om individerna och hur han jobbat med bevarandeprojekt av markerna så att tjäderspelen kan få fortsätta ostörda. Till detta visade han tjäderbilder som var både kreativa och nyskapande. Vilket viktigt arbete.

Efter Nils var det då dags för Fem PN-fotografer visar och berättar – Boken ”Personligt”. Fotograferna var Håkan Liljenberg, Marie Kantermo, Stefan J Nilsson, Thorsten Klint och Jarl Von Scheele. Dock fick Jarl förhinder så den eminenta konferencieren presenterade hans bild. Fotografernas uppgift var att presentera varsin bild från den nya boken vilket de gjorde med ljudliga överraskningar och rekvisita.

Efter det äntrade Elisabeth Liljenberg scenen med sitt föredrag ”Sparsmakade naturbilder – Att jobba med ett avskalat bildspråk”. Elisabeth visade hur man kan skapa kreativa, ofta grafiska eller minimalistiska naturbilder. Vad gör väderleken med dina bilder och hur kan man utnyttja möjligheter för att skapa enkelhet i en kaotisk naturmiljö och hur kan vi arbeta med olika parametrar för att förmedla lugn och skönhet. Detta hade Elisabeth svar på och visade med vackra bilder.

Ola Karlsson tog sen stafettpinnen med sitt föredrag ”Med familjen i tält i fält i Afrika”. Ola skildrade ett av sina större projekt att avbilda en värld i Afrika som är under snabb förändring. Det gjorde han med bra berättande bilder. Han vill också dela sitt projekt med familjen och få med dem på strapatserna att bo i tält ute i fält och laga mat över öppen eld. Ola berättar vad man behöver tänka på när man planerar sin fotoresa och hur viktig den planeringen är för den slutliga bilden. Och hur får man familjen att stå ut med myggor, skorpioner och andra små överraskningar.

Så var det då dags för dagens sista föredrag ”Med bokeh i sikte – En resa i skärpedjupets värld” vilket framfördes av Camilla Noresson. Nu bjöds vi på en resa i de allra kortaste skärpedjupen. Vi fick i illustrerande bildserier se hur en fin bokeh kan skapas. Hur man kan ”måla” med färgerna och vad man ska tänka på för att skapa intressanta strukturer i en bildyta. Hon berättade också hur man kan arbeta med olika parametrar såsom ljuset, vinklar, förgrunder och bakgrunder. Och hur man kan kombinera detta genom att dessutom använda olika objektiv.

In emellan allt detta så dukades det upp mat och fika. Det fanns gott om tid att njuta av god mat, prata med likasinnade, diskutera bilder med PhotoNatura-medlemmar och varandra och ha det där härliga ”hänget” i pauserna som en besökare uttryckte det. Stämningen var på topp det hördes för skratten ekade mellan väggarna. Vilken härlig dag.

Och som pricken över i:et spelades de flesta föredragen in av UR Samtiden och kommer så småningom om några veckor att visas på UR Play och Kunskapskanalen.

Och så lite bilder från dagen tagna av Rolf Carlberg/PN.